lördag 30 september 2023

inloggad som

Ny C Tech-dotter ska sälja smart övervakning

Lundaföretaget C Technologies kunskaper inom avancerad bildanalys kommer till användning i ännu ett nytt dotterbolag, WeSpot AB (tidigare Big Brother Technologies). WeSpot har utvecklat en ny metod för övervakningssystem, som med datorns och bildanalysens hjälp både blir betydligt mindre personalkrävande och ska generera färre falsklarm.

WeSpot är än så länge helägt av C Technologies, men har kommit mycket långt i förhandlingarna med nya delägare.

— Vi är inte långt ifrån ett handslag med några mycket intressanta finansiärer. Det handlar om ett flertal svenska aktörer som kan säkerhetsbranschen, men det är inget av de svenska säkerhetsföretagen, avslöjar WeSpots VD Lars Holmqvist för Rapidus.

C Technologies kommer att vara största enskilda ägare även efter den första ägarspridningen, men på sikt väntar en avknoppning och troligen en separat notering av WeSpot på ett par års sikt. Alternativet är att bolaget köps upp av en större aktör.

Samtidigt söker WeSpot efter flera industripartners för att snabbt få stort genomslag för ”den smarta övervakningskameran”. Avtal finns redan med tre företag om att närmare utreda formerna för möjliga samarbeten. Det handlar om ett amerikanskt, ett europeisk-amerikanskt och ett brittiskt företag.

I morse flög Lars Holmqvist till USA tillsammans med en av WeSpots projektledare för att presentera bolagets produkt för ytterligare ett par amerikanska och ett kanadensiskt företag. I samtliga fall handlar det om stora aktörer inom säkerhetsbranschen. Namnen hålls än så länge hemliga, men enligt Lars Holmqvist står bolagen tillsammans för mer än halva världsmarknaden.

WeSpots smarta övervakningskamera är programmerad att registrera och analysera avvikande föremål i en bild. I stället för att bara registrera att något rör sig i en butikslokal på natten och skicka vidare ett larm kan kameran sålla bort allt som är stilla och koncentrera sig på det som rör sig. Informationen som blir kvar analyseras i kameran. Om konturerna på det som rör sig stämmer överens med en människa skickas ett larm vidare.

Tanken är att minska antalet falsklarm på grund av att något till exempel välter i en lokal. Kameran kan själv sålla ut vad som är riktiga larm. Det blir också möjligt att välja vart olika typer av larm ska skickas. Larm om ett öppet fönster kanske skickas till ägarens mobiltelefon, medan inbrottslarm går direkt till ett säkerhetsföretag, som kan rycka ut snabbare på grund av färre falsklarm.

En testinstallation ska göras vid en larmcentral i Skåne i sommar.

Tekniken kan också användas omvänt för att larma om föremål som varit stilla för lång tid. Ett tänkbart användningsområde är flygplatsövervakning, där kameran kan upptäcka stillastående föremål som inte hör till den ordinarie inredningen, till exempel övergivna väskor. Står väskan stilla för länge går larmet.

Vården är ett annat användningsområde. Kameror som sätts upp hemma hos äldre kan programmeras att känna igen konturen av en kropp som legat stilla för länge på fel plats. På så vis kan kameran larma om en vårdtagare svimmat, trots att personen själv inte hann trycka på sin larmknapp.

Den första färdiga produkten, som blir ett inbrottslarm, lanseras i början av nästa år. Till en början kommer produkten, på grund av priset, att rikta sig till företag och myndigheter som är beredda att betala bra för den nya tekniken. På sikt är förhoppningen att komma upp i större volymer och då också kunna nå privatkunder genom ett pris på ett par tusen kronor per kamera. Tanken är att säkerhetsföretagen ska sköta försäljningen genom sitt ordinarie utbud av säkerhetstjänster.

WeSpot har i dag knappt tio anställda och räknar med att växa till 20 personer under året.

Lundaföretaget C Technologies kunskaper inom avancerad bildanalys kommer till användning i ännu ett nytt dotterbolag, WeSpot AB (tidigare Big Brother […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad