tisdag 26 september 2023

inloggad som

Katator söker kapital för expansion på nya marknader

För första gången sedan företaget bildades för tio år sedan söker Katator på Ideon externt kapital.

— Vi är på väg in på nya marknader och det kommer att bli kostsamt. Därför söker vi nu nytt kapital, men i vilken form har vi ännu inte bestämt. Det kan antingen komma att röra sig om ett samarbete med ett annat litet företag eller kan det bli tal om riskkapital i någon form, säger Fredrik Silversand, styrelseordförande i Katator.

Hur stor summa det rör sig om har företaget ännu inte bestämt. Den svenska katalysatormarknaden är relativt liten vilket gör att företaget även kommer att leta internationellt efter kapital.

— I USA är intresset för katalysatorer betydligt större vilket gör att det kan bli lättare att hitta intressenter där, men det kan även tänkas bli japanska intressenter, säger Fredrik Silversand.

Katator tillverkar katalytiska system och bildades 1990. Omsättningen beräknas i år bli tio miljoner kronor.

Företagets katalytiska nät är internationellt patentskyddat och dess stora fördel är att nätet är betydligt mindre till storleken jämfört med andra katalysatorer. Dessutom når katalysatorn arbetstemperatur snabbare än andra vilket är positivt för miljön.

Företagets främsta försäljningsområden är reningssystem till bilar och kraftverk. Intäkterna består idag till 70 procent av den egna försäljningen, men i framtiden är det främst licensintäkterna som företaget hoppas kommer att växa.

Senaste tiden har Katator fått uppmärksamhet på grund av att deras katalytiska nät är det enda som blivit godkänt av den kinesiska staten sedan Kina införde katalysatorkrav på motorcyklar.

— Det är vår licenstagare Opticat som blivit godkända och det innebär en stor möjlighet för oss eftersom det varje år säljs 10 miljoner motorcyklar i Kina, säger Fredrik Silversand.

Katator ägs av de fem grundarna: styrelseordförande Fredrik Silversand, VD Tihamer Hargiati, Jan Brandén, Lars Andersson och Tommy Hertzberg.

För första gången sedan företaget bildades för tio år sedan söker Katator på Ideon externt kapital. — Vi är på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad