måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Ericsson kan köpa tredjedel av C Tech-dotter

Ericsson Mobile Communications har försäkrat sig om en rejäl ägarandel i utvecklingsbolaget Iconizer i Lund, i fall företagets kommande produkt blir den succé som de inblandade hoppas på. Ericsson äger redan 9,3 procent av Iconizer, men har en option som ger rätt att köpa upp till 33 procent av aktierna i Iconizer.

Ett köp skulle ge Iconizers huvudägare C Technologies klirr i kassan. Bolaget gjorde en reavinst på drygt 30 miljoner svenska kronor när Ericsson köpte 9,3 procent av aktierna i Iconizer förra året.

På torsdag ska Iconizer avslöja sin första produkt vid en stor presskonferens i London tillsammans med ägarföretagen C Technologies och Ericsson Mobile Communications samt företaget Time Manager.

Förväntningarna är högt ställda. Iconizer har lämnat in sammanlagt 25 patentansökningar, varav 15 lämnades in så sent som för en dryg vecka sedan. Bland de områden där patent har sökts finns kontokortsköp, betalningssystem, inloggning, anteckningsblock och kalender.

Förhandsspekulationerna talar om en handdator med helt nya funktioner, bland annat lösningar för betalningssystem via mobilt Internet. Men bland patentansökningarna finns också mer gåtfulla områdena som ”fordon och förfarande för styrning av fordon”.

Ledningarna för de inblandade bolagen är mycket förtegna om vad som väntar, men klart är att C Technologies huvudprodukt läspennan C-Pen i senare modeller fått allt fler avancerade funktioner liknande de som finns i dagens handdatorer. C Pen 800 kan dessutom redan kommunicera trådlöst med datorer och skicka e-mail, SMS och fax via mobiltelefoner.

Inför presentationen i London har Iconizer ansökt om namnändring till Anoto AB. På latin betyder annoto (stavat med två n) ”anteckna” vilket kan styrka uppgifterna om någon form av ny handdator.

Samtidigt utökas bolaget styrelse med två nya ledamöter och en suppleant:

– Nils Ljung, som är styrelseordförande i ägarbolaget C Technologies, styrelseordförande i IT-företaget Radio Design som arbetar med lösningar för mobilt Internet och styrelseledamot i Precise Biometrics som utvecklar inloggningssystem baserade på fingeravtryck.

– Nils Rydbeck, styrelseledamot i IT-företaget Axis, som utvecklar nätverkslösningar.

– Ny suppleant är Örjan Johansson, director och general manager för Bluetooth-enheten inom Ericsson Mobile Communications.

C Technologies, som är huvudägare i Iconizer/Anoto, noteras på Nya Marknaden, Stockholmsbörsens handelsplats för utvecklingsbolag.

Listan över samtliga områden där Iconizer sökt patent:

Registrering av information (2 ansökningar), positionsbestämning (2 ansökningar), kalender, anteckningsblock, presentationssystem, styrning av anordning, informationshantering (2 ansökningar), betalningssystem, anordning och förfarande för kommunikation, förfarande och arrangemang för överföring av meddelande, inloggning, verifikationssystem, arrangemang i ett datorsystem, arrangemang för inmatning av information, kontokortsköp, datalagring, fordon och förfarande för styrning av fordon, positionsinformation, anordningar och förfarande relaterade till bilder, anordning och förfarande för rumslig förhållandebestämning, förfarande och anordning för informationshantering samt dokumenthantering.

Ericsson Mobile Communications har försäkrat sig om en rejäl ägarandel i utvecklingsbolaget Iconizer i Lund, i fall företagets kommande produkt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad