fredag 29 september 2023

inloggad som

Novada i Malmö växer kraftigt genom flera uppköp

IT-koncernen Novada i Malmö har på bara två dagar skrivit avtal om att köpa tre andra företag inom IT-branschen. Och fler uppköp är på gång innan börsstoppet för Novadas aktie hävs i morgon. Novadas VD Stig Norberg har under förmiddagen i dag suttit i slutförhandlingar med minst ett IT-företag i Stockholmsregionen, erfar Rapidus.

De affärer som hittills har offentliggjorts gäller säkerhetsföretaget Teletron i Kungsbacka söder om Göteborg, Internetkonsulten Internethuset i Malmö och bredbandsföretaget FiGA com i Lund. Formellt sett handlar det än så länge om så kallade ”Letter of intent” om förvärv, men inget talar för att affärerna inte skulle gå igenom.

Betalning kommer att ske genom en kombination av aktier och kontanter. Några köpesummor har inte nämnts.

Sammanlagt tillför de tre företagen ett 50-tal anställda och minst 45 miljoner svenska kronor i omsättning till Novada. Sedan tidigare har Novada-koncernen närmare 70 anställda i fyra olika dotterbolag inriktade på nätverkslösningar, kommunikationsteknologi, affärskritiska informationssystem och IT-relaterade utbildningar. Omsättningen före förvärven ligger kring 150 miljoner kronor med ett beräknat resultat på 6-8 miljoner kronor under år 2000.

Aktien handlas på Aktietorget, en handelsplats för mindre bolag under utveckling.

Teletron grundades 1984 och levererar säkerhetslösningar och passersystem till företag med höga säkerhetskrav, till exempel banker, kärnkraftsverk, fängelser och industrier. Bland kunderna finns kärnkraftsverket i Oskarshamn, Sveriges Riksbank, Ericsson Microwave Systems samt en rad polishus, häkten och fängelser runt om i Sverige. Huvudkontoret ligger i Kungsbacka och regionalkontor finns i Stockholm och Sundsvall.

FiGA com i Lund levererar kommunikationslösningar inom data och telekom, bland annat bredbandslösningar. Bland kunderna finns Lunds universitet, Riksskatteverket och Tetra Pak. Företaget grundades 1993.

Internethuset i Malmö är ett enmansföretag som säljer konsulttjänster inom Internet, Internetutbildningar och även driver webbhotell. Bland kunderna finns förutom Novada även Pharmacia&Upjohn, Sydsvenska Dagbladet, Ericsson Mobile Systems och reklambyrån M O R (numera inom Framfab).

IT-koncernen Novada i Malmö har på bara två dagar skrivit avtal om att köpa tre andra företag inom IT-branschen. Och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad