tisdag 26 september 2023

inloggad som

Probi får inte göra kliniska studier på ny hälsodryck

Probi i Lund hindras från att göra kliniska studier på den nya kombinerade hälso- och sportdrycken ProViva Active. Forskningsetikkommittén vid Lunds universitet har sagt nej med motiveringen att testerna är för kommersiellt betonade, uppger Probi. Avslaget innebär stora extrakostnader och sämre marknadsföringsmöjligheter.

— Alla ingredienser är välkända och testade, men vi får inte marknadsföra de positiva effekterna förrän vi har visat dem i kliniska tester. Hur ska vi då göra om vi inte får rätt att göra dessa kliniska tester? frågar sig Kaj Vareman, VD på Probi.

Rapidus har tidigare skrivit om ProViva Active under arbetsnamnet PrestaMax. Drycken är en kombination av den bakteriekultur som finns i ProViva och en energidryck med proteiner, vitaminer och mineraler. Hittills har omkring 130 svenska elitidrottare inom bland annat skidlandslaget och handbollslandslaget testat drycken. Betygen har genomgående varit goda.

Fram till säljstarten i maj skulle kliniska studier ha genomförts med hårdpresterande yrkesgrupper som journalister, läkare och IT-specialister. En ny ansökan har lämnats in, men avslaget från forskningsetikkommittén innebär att testerna försenas i flera månader. I värsta fall kan de inte genomföras förrän efter sommaren.

Peter Höglund, ordförande i forskningsetikkommittén vill av sekretesskäl inte kommentera ärendet, men säger att om Probi ändrar på sitt upplägg så är han övertygad om att de kliniska studierna på sikt kan godkännas.

Probi i Lund hindras från att göra kliniska studier på den nya kombinerade hälso- och sportdrycken ProViva Active. Forskningsetikkommittén vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad