lördag 30 september 2023

inloggad som

Axis utvecklar mobilt Internet

Axis Communications i Lund fortsätter sin expansion genom att satsa på ett nytt affärsområde: Mobile Internet. Tidigare har Axis främst utvecklat nätverkstillbehör, till exempel skrivarservar och nätverkskameror.

— Vi har inte släppt någon detaljerad information om det här med Mobile Internet än, men vi räknar med att kunna göra det inom ett par veckor, säger Mikael Nilsson som tillträdde som Axis vice VD och chef för strategi förra veckan. Han rekryterades från Ericsson bland annat tack vare sin kompetens när det gäller lösningar inom Mobile Internet.

I december 1999 gick Axis in som största investerare i det högteknologiska företaget nBand Communications i Silicon Valley, USA. nBand är ett chip-företag som utvecklar lösningar för nästa generations trådlösa bredbandsnätverk. Investeringen var ett första steg i utvidgningen av Axis verksamhetsområde.

Fakta: Axis Communications

Axis startades i Lund 1984 av Mikael Karlsson, nuvarande styrelseordförande, och Martin Gren. I dag har företaget ungefär 350 anställda och omsatte 560 miljoner kronor under räkenskapsåret 1998/99.

Över 90 procent av företagets produktion exporteras till mer än 60 länder i samtliga världsdelar. Axis har 17 utlandskontor, bland annat i Paris, Boston, Hongkong, Tokyo, Rotterdam och Miami.

Mikael Karlsson är störste ägare i bolaget med 39 procent av aktierna. Investmentbolaget Skandigen äger 25 procent, grundaren Martin Gren 19,5 och personalen 16,3 procent. Enligt Mikael Karlsson kan en börsnotering av Axis aktie vara aktuell under år 2000, men något formellt beslut har ännu inte fattats.

Axis Communications i Lund fortsätter sin expansion genom att satsa på ett nytt affärsområde: Mobile Internet. Tidigare har Axis främst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad