lördag 30 september 2023

inloggad som

Neupart & Munkedal ska stoppa Yahoo-hackare

Internetsäkerhetsföretaget Neupart & Munkedal, med huvudkontor i Symbion Science Park i Köpenhamn, arbetar intensivt för att utveckla ett motmedel mot den typ av sabotage som i förra veckan drabbade bland andra Yahoo, CNN och E-trades webbplatser.

— Vi har redan analyserat de tre program som används för sådana här attacker och har en god förståelse för hur de fungerar, säger Neupart & Munkedals VD Ulf Munkedal.

I helgen åkte han till USA för att på plats rekrytera ytterligare personal till det nyöppnade kontoret i New York. Attackerna mot webbplatser har kraftigt ökat efterfrågan på säkerhetsexperter.

— Vår etablering i USA har visat sig vara god timing med allt som sker just nu och den mycket stora uppmärksamhet på Internetsäkerhet som följer, säger Ulf Munkedal.

Trots att Neupart & Munkedal har funnits på plats i USA i mindre än två veckor har företaget redan tagit hem sin första order på säkerhetstest av ett amerikanskt företags webbplats. Både företagets namn och värdet på ordern är hemligt.

— Det är ett mindre företag, men ordern är viktig för oss, eftersom det är vår första sedan vi öppnade i USA, säger Ulf Munkedal.

Efter sabotagen mot bland andra Yahoo har flera företag påstått sig ha redan fungerande skydd, något som Ulf Munkedal ifrågasätter.

— Angreppen genomförs med närmast militär precision. De är svåra att stoppa och det är otroligt svårt att spåra vem som ligger bakom. Enda sättet att skydda sig i dag är egentligen att säkerhetsexperter övervakar Internet-trafiken dygnet runt.

Det kan ta tid, i värsta fall ändå upp till ett par månader, innan ett effektivt motmedel finns färdigt. Under tiden finns mycket att göra för att förbättra den allmänna säkerheten på Internet, vilket också skulle försvåra för hackarna.

I dag utnyttjar hackarna säkerhetsbrister hos Internetkopplade datorer, tar över dessa och gör dem till ”medbrottslingar” i attackerna som blockerar webbplatser. Eftersom attackerna kan komma från flera tusen datorer samtidigt är det nästan omöjligt att upptäcka attacken innan det är för sent.

— Det går att se vilka företag som har datorer som har utnyttjats för angreppen. Om företagen förbättrar säkerheten blir det mycket svårare att utföra nya stora angrepp, säger Ulf Munkedal.

I spåren av attackerna förra veckan har det också varnats för att olika program för att testa säkerheten på hemsidor kan missbrukas av hackare i försöken att ta kommando över datorer.

Enligt Ulf Munkedal har Neupart & Munkedal försäkrat sig mot sådant missbruk genom att de inte säljer programvara för säkerhetstester, utan alla tester utförs via en webbplats där företaget har kontroll över vilka som använder tjänsten.

[Neupart & Munkedal har senare bytt namn till Vigilante.]

Internetsäkerhetsföretaget Neupart & Munkedal, med huvudkontor i Symbion Science Park i Köpenhamn, arbetar intensivt för att utveckla ett motmedel mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad