lördag 30 september 2023

inloggad som

Dansk IT-komet ska erövra Sverige

Den danska IT-kometen Aston IT Group laddar för att gå in stort på den svenska marknaden. Stockholm, Göteborg och Malmö blir de främsta målen för koncernen, som i dag har drygt 800 anställda och omsätter över en miljard kronor.

Vid slutet av året räknar Astons ledning med att ha minst 200-300 konsulter i Sverige. Men det kan bli ännu fler, den högsta siffra som nämns är 400 konsulter.

— Det måste i så fall ske genom uppköp, men det är inga problem. Det finns gott om kapital inom Aston och vi ser Sverige som en mycket viktig marknad, säger Sverker Nordlander, VD i det nybildade svenska dotterbolaget Aston R5 Team AB.

R5 Team är den del av Aston-koncernen som är specialisterad på affärssystemet SAP. Inom andra delar av koncernen finns specialister på till exempel affärssystemet Navision, ett viktigt område för Aston IT Group. Strax efter årsskiftet köpte koncernen åtta amerikanska återförsäljare av Navision. Bara några veckor tidigare hade Aston köpt den största Navision-konsulten i Storbritannien.

Samtidigt satsar Aston på att bygga upp spetskompetens inom allt från Microsoft-produkter till rena webbyråer. Etableringen av SAP-specialisten R5 Team i Sverige är bara första steget.

— Rent ekonomiskt är den svenska marknaden tre gånger så stor som den danska. Målet är att bygga upp en bredare Aston-verksamhet i Sverige, säger Sverker Nordlander.

Aston förhandlar till exempel redan i dag om uppköp av ett företag som har personal i Malmö. Vilket företag det gäller är hemligt.

Aston IT Group bildades så sent som i augusti 1999 genom sammanslagningen av sju framgångsrika IT-företag i Danmark. Koncernen ägs till till 50 procent av CVC Capital Partners. Resten av aktierna ägs av personer i Astons ledning.

VD i Aston IT Group är Peter Warnøe, en av de tunga aktörerna inom dansk IT-industri. Han kommer att sitta i styrelsen för det svenska dotterbolaget tillsammans med ytterligare ett par personer ur koncernledningen.

— Aston är en grupp spetskompetensföretag inom IT. Vi vill inte bygga en stor supertanker som är trög att vända, utan en flotta med motortorpedbåtar. Varje bolag inom Aston-koncernen har eget resultatansvar och ansvar för att hålla uppe sin spetskompetens, förklarar Sverker Nordlander.

Sverker Nordlander bor i Göteborg och där placeras också huvudkontoret för Aston R5 Team AB. Han har arbetat på företaget Computer Vision i tio år, innan han för några år sedan bytte jobb till IT-företaget Prosolvia, som senare gick i konkurs under uppmärksammade former.

Den danska IT-kometen Aston IT Group laddar för att gå in stort på den svenska marknaden. Stockholm, Göteborg och Malmö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad