onsdag 24 april 2024

inloggad som

Konkurser väntar bland börsbolag

Företag utan egna intäkter går mot mycket bistra tider. Årets börsoro har gjort investerare försiktiga och flera av de bolag som lever på lån och nyemissioner kommer inte att klara sig. Det är alla experter som Rapidus talat med eniga om.

– Riskaptiten bland investerare är sämre än under Lehman-kraschen 2008, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Rapidus inleder här en temaserie där vi tar tempen på näringslivet i vår region. I första delen tittar vi på tillgången på kapital och finansieringen av de innovationsföretag som Öresundsregionen har så gott om. En dyster bild tonar fram.

Alla dem som Rapidus talat med varnar för att vi kommer att få se konkurser, eller omfattande rekonstruktioner, på de små börslistorna First North och Spotlight. Efter flera goda börsår har ett stort antal forskningsföretag utan egna intäkter noterats på marknadslistorna som ett led i kapitalanskaffningen. Många av dessa företag är beroende av återkommande aktiekapitaltillskott för att kunna fortsätta sina verksamheter. Det är en pengakran som nu är rejält hårt åtskruvad. Samtidigt har snart ett år av börsoro gått och kassorna börjar sina ute i bolagen.

– Det går fortfarande att skaffa kapital, men för att ställa upp i en nyemission vill investerarna ha extremt stora rabatter i förhållande till aktuell börskurs. Det leder till kraftiga kursfall och ännu lägre värderingar av bolagen. Jag är rädd för att flera bolag inte kommer att klara av att finansiera sig och att vi kommer få se konkurser i noterade bolag redan före årsskiftet, säger Oscar Ahlgren.

En variant på detta kan vara att bolag först avnoterar sig för att utanför rampljuset gå i konkurs eller träda i någon form av rekonstruktion. Markus Neuding, vice vd för finanskoncernen Spotlight Group, tecknar en snarlik bild:

– Många aktiekurser har tappat 50 procent i år. Då tycker bolagets nuvarande ägare att aktien är jättebillig. Men nya investerare kräver i många fall rabatter på ytterligare uppåt 50-60 procent vid en kapitalisering. Det finns mycket kapital på sidlinjen, men en stor del av dem som sitter på pengarna väntar ut bolagen tills de är riktigt desperata, eller tills tiderna är bättre, säger han.

En särskilt utsatt grupp företag är de som är högt belånade. Under flera år av låga räntor har lån varit ett attraktivt sätt att finansiera sig, utan att påverka befintliga aktieägares andelar genom utspädning. När lånen förfaller och ska omförhandlas är räntan en annan och en återbetalning kräver ofta en nyemission.

Björn Fahlén, vd för fondkommissionären Redeye, pekar på att bolag som har en stark huvudägare som ställer upp vid en nyemission, och med gott renommé kan visa förtroende för bolaget, har lättare att skaffa kapital. Då kan rabatten vid en nyemission bli ”bara” 20 procent. 

– Vi har aldrig haft så mycket aktivitet som nu. Omkring 60 av våra 200 kundföretag söker ny finansiering just nu. Men det är mycket trångt i dörren, säger Björn Fahlén och fortsätter:

– Det finns tyvärr risk för att goda idéer och innovationer går till spillo. Det är också en tid av förmögenhetsomfördelning. Medan nya investerare kommer in och fyndköper, blir en grundare som inte har så mycket kapital att sätta in utspädd till nästan ingenting i en nyemission.

Experterna som Rapidus talat med ser dock ljusare på framtiden om något år då inflation och räntor förväntas falla tillbaka. Det skulle leda till att börsen bottnar ur och börjar stiga. Företag som klarar sig ett år till på egen kassa har därmed betydligt bättre utsikter.

– Klimatet har faktiskt blivit lite bättre bara av uppgången på storbolagslistorna i oktober. Men det är oklart om det består, säger Oscar Ahlgren. 

Gunnar Wrede

Företag utan egna intäkter går mot mycket bistra tider. Årets börsoro har gjort investerare försiktiga och flera av de bolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.