Den skånska livsmedelssektorn är en av de stora vinnarna när Vinnova, Verket för innovationssystem, i dag presenterar vilka regioner som får del av de 400 miljonerna i Vinnovas program VinnVäxt.
Skånes Livsmedelsakademi får maxbeloppet 100 miljoner, fördelat över tio år. Det bekräftar livsmedelsakademins ordförande, landshövding Bengt Holgersson, för Rapidus. Samtidigt garanterar livsmedelsakademins medlemmar – Lunds universitet, SLU Alnarp, Region Skåne, Länsstyrelsen och ett 30-tal livsmedelsföretag – en motfinansiering på minst samma belopp.
— Det här är en riktig kick för skånsk livsmedelsnäring, konstaterar Bengt Holgersson.
Sammantaget innebär det att livsmedelsinriktad forskning och utveckling i Skåne under de kommande tio åren får minst 200 miljoner för att bygga ett innovationssystem mellan näringslivet, den akademiska världen och den offentliga sektorn.
Tanken är att stärka skånsk livsmedelsutveckling inom bland annat functional food och bekvämlighetslivsmedel (till exempel snabbmat) samt att göra regionen konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv. I stället för att konkurrera med lågkostnadsproduktion av livsmedel i andra länder ska utvecklingen inriktas på spjutspetskunnande inom mer kvalitativ livsmedelstillverkning.
Pengarna kommer att fördelas till olika projekt av Skånes Livsmedelsakademi, som lär behöva förstärka kontoret i Helsingborg efter beslutet från Vinnova.