onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Nytt bredbandsföretag i Lund satsar trådlöst

Lundaföretaget TimeSpace Radios grundare och tidigare VD, Karl-Axel Åhl, ligger i startgroparna med ett nytt bolag, Fiberless Society.

— Inom ett år är vi 15-20 personer och har fått in de 100-150 miljoner som behövs för utveckling av vår produkt, säger Karl-Axel Åhl till Rapidus.

Idén är en helt ny typ av trådlöst bredband som, enligt Åhl, innebär tio till hundra gånger högre kapacitet än den så kallade trådlösa multipunkt teknologi som är känd idag. Fiberless Society räknar med att presentera produktkonceptet under våren, men den första produkten kommer inte att finnas på marknaden förrän om några år.

Åhls bedömning är att Fiberless Society kommer att agera på en marknad som omsätter i storleksordningen 100 miljarder kronor inom 3-5 år.

Tanken är att Fiberless Society ska ut snabbt på den öppna marknaden. Åhl menar att hans egen bakgrund, i kombination med den grupp människor han har med sig, borgar för kvalité. Tack vare det borde företaget vara attraktivt för både små och stora investerare, anser han.

Redan idag har Åhl kontakt med en del samarbetspartners, men av kommersiella skäl vill han inte uttala sig närmare om vilka de är.

— Jag förhandlar med starka aktörer.

Åhl poängterar att det är betydligt lättare att hitta pengar till bredbands- och IT-satsningar idag än vad det var för sex-sju år sedan, då han startade TimeSpace Radio.

— Då var det verkligen nödvändigt att missionera, men nu har inställningen förändrats både i Sverige och runtom i världen.

Karl-Axel Åhl startade TimeSpace Radio (TSR) i Lund i början av nittiotalet. Han avgick som VD för företaget i mars förra året men äger fortfarande drygt 10 procent av aktierna. Även TSR sysslar med trådlös bredbandskommunikation. Det är ett mycket expansivt företag med planerad introduktion på Stockholmsbörsens O-lista under första halvåret i år. TSR och Fiberless Society kompletterar varandra och samarbetsmöjligheter finns mellan bolagen.

Lundaföretaget TimeSpace Radios grundare och tidigare VD, Karl-Axel Åhl, ligger i startgroparna med ett nytt bolag, Fiberless Society. — Inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.