måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Nytt bredbandsföretag i Lund satsar trådlöst

Lundaföretaget TimeSpace Radios grundare och tidigare VD, Karl-Axel Åhl, ligger i startgroparna med ett nytt bolag, Fiberless Society.

— Inom ett år är vi 15-20 personer och har fått in de 100-150 miljoner som behövs för utveckling av vår produkt, säger Karl-Axel Åhl till Rapidus.

Idén är en helt ny typ av trådlöst bredband som, enligt Åhl, innebär tio till hundra gånger högre kapacitet än den så kallade trådlösa multipunkt teknologi som är känd idag. Fiberless Society räknar med att presentera produktkonceptet under våren, men den första produkten kommer inte att finnas på marknaden förrän om några år.

Åhls bedömning är att Fiberless Society kommer att agera på en marknad som omsätter i storleksordningen 100 miljarder kronor inom 3-5 år.

Tanken är att Fiberless Society ska ut snabbt på den öppna marknaden. Åhl menar att hans egen bakgrund, i kombination med den grupp människor han har med sig, borgar för kvalité. Tack vare det borde företaget vara attraktivt för både små och stora investerare, anser han.

Redan idag har Åhl kontakt med en del samarbetspartners, men av kommersiella skäl vill han inte uttala sig närmare om vilka de är.

— Jag förhandlar med starka aktörer.

Åhl poängterar att det är betydligt lättare att hitta pengar till bredbands- och IT-satsningar idag än vad det var för sex-sju år sedan, då han startade TimeSpace Radio.

— Då var det verkligen nödvändigt att missionera, men nu har inställningen förändrats både i Sverige och runtom i världen.

Karl-Axel Åhl startade TimeSpace Radio (TSR) i Lund i början av nittiotalet. Han avgick som VD för företaget i mars förra året men äger fortfarande drygt 10 procent av aktierna. Även TSR sysslar med trådlös bredbandskommunikation. Det är ett mycket expansivt företag med planerad introduktion på Stockholmsbörsens O-lista under första halvåret i år. TSR och Fiberless Society kompletterar varandra och samarbetsmöjligheter finns mellan bolagen.

Lundaföretaget TimeSpace Radios grundare och tidigare VD, Karl-Axel Åhl, ligger i startgroparna med ett nytt bolag, Fiberless Society. — Inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad