tisdag 30 april 2024

inloggad som

Forskarpatent i Syd avvecklas trots miljardaffär med Galecto…

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet slutar de båda anställda då verksamheten avvecklas och portföljen, inklusive Galecto-aktierna, sugs upp av Almi.

Forskarpatent i Syd var med och bildade bolaget Galecto 2011 tillsammans med kemiprofessorn Ulf Nilsson och biologiprofessorn Hakon Leffler, båda forskare vid Lunds universitet. Genom att skjuta till två miljoner kronor till patentkostnaderna fick Forskarpatent i Syd en 50-procentig ägarandel i Galecto. Bolaget utvecklar en läkemedelskandidat mot lungfibros baserad på regleringen av galectiner, proteiner i kroppen som visat sig vara inblandade i flera sjukdomsförlopp.

Sedan dess har Novo Seeds, Sunstone Capital, Seed Capital och Merck Serono Ventures pumpat in närmare 100 miljoner kronor i Galecto, vilket spätt ut Forskarpatent i Syds ägarandel. Men fortfarande har bolaget kvar en betydande aktiepost, uppger vd Bert Junno.

Bert Junno— Vi har mindre än tio procent av bolaget, men det blir en ändå en hyfsad penning, säger han till Rapidus.

Avtalet med Bristol-Meyers Squibb innebär att den amerikanska jätten finansierar den vidare kliniska utvecklingen av Galectos läkemedelskandidat och skaffar sig en option på att köpa hela bolaget om alla utvecklingssteg kan fullföljas. Totalt kan affären därmed bli värd 3,3 miljarder kronor, med första utbetalningen 2016.

Miljardaffären blir Forskarpatent i Syds andra exit på samma dag. I går noterades nämligen portföljbolaget Gabather på Aktietorget efter att ha tagit in 6,4 miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Men den hektiska veckan till trots är Forskarpatent i Syd snart historia. Bert Junno och kollegan Mikael Lindstam är uppsagda till årsskiftet. Istället tar ägaren Almi och Lars Persson, vd för Sydsvensk Entreprenörfond, över portföljen med målet att sälja ut alla innehav under 2015.

— Forskarpatent i Syd har varit ett bra verktyg för att hantera nya uppfinningar på universiteten. Men det har funnits en kritik mot att det finns för många aktörer i innovationssystemet, det här är ett sätt att rensa upp, säger Lars Persson till Rapidus.

Sedan starten 1997 har ägarna, med dåvarande Innovationsbron i spetsen, skjutit till över 60 miljoner kronor till Forskarpatent i Syd. Senast bolaget investerade i nya projekt var 2009, sedan dess har bolaget istället rensat i portföljen. Utöver Galecto och Gabather finns i dag en handfull projekt och patent kvar, däribland bolaget Aptahem, där Mikael Lindstam blir vd. Bert Junno har redan tillträtt som vd för Gabather.

Erik Olausson

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad