lördag 28 september 2024

inloggad som

Gambro tappar fortsatt — tyngs av sviter från jordbävning

|  , ,
|  ,

Medicinteknikbolaget Gambro i Lund fortsätter backa. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen två procent, rensat från valutaeffekter. Företaget lider av jordbävningen i Italien, då fabriken i Medolla närmast totalförstördes.

Vårens jordbävning i norra Italien har skapat leveransproblem för Gambro, men innebär också att den strategiska plan som ska lyfta utvecklingen fördröjs i sitt genomförande. Som Rapidus berättade i går är ägarna Investor och EQT beredda att satsa miljardbelopp i omstruktureringen, och gick också i somras in med 750 miljoner kronor i nytt rörelsekapital.

Gambros huvudsakliga inriktning är utrustning för njur- och leverdialys. Företagsledningen, med vd Guido Oelkers i spetsen, vill inte kommentera vare sig den nya strategin eller utvecklingen i allmänhet. Men på en presskonferens på onsdagsmorgonen gav Investors vd Börje Ekholm vissa svar.

Planen är att expandera på tillväxtmarknader, inte minst inom affärsområdet Chronic, för behandling av kroniska sjukdomstillstånd.

— Vi ska tillbaka till fundamentet för Chronic-affären och säkerställa en kostnadseffektiv modell. Det är mycket grundläggande arbete i den strategiska planen, säger Börje Ekholm till Rapidus.

Vid huvudkontoret i Lund arbetar i dag cirka 550 tjänstemän och 300 produktionsanställda. Totalt sysselsätter koncernen drygt 7.000 personer.

Under tredje kvartalet, som för Gambros del innebär juni-augusti, landade omsättningen på 2,7 miljarder kronor vilket ger en rullande helårsförsäljning på 10,9 miljarder och en vinst före finansiella poster på 1,7 miljarder. Det framgår i Investors delårsrapport, där det 49-procentiga innehavet i Gambro värderas till 5,4 miljarder kronor.

Företaget bildades 1964 i Lund av Holger Crafoord. Serietillverkning av den konstgjorda njuren, baserad på Nils Alwalls forskning, påbörjades tre år senare.

Kristian Svensson

Medicinteknikbolaget Gambro i Lund fortsätter backa. Under tredje kvartalet sjönk försäljningen två procent, rensat från valutaeffekter. Företaget lider av jordbävningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.