måndag 21 oktober 2024

inloggad som

Peab-ägaren dubblar donationerna

|  
|  

Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

Mats Paulsson har instiftat flera stiftelser där den största är Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Den har en balansomslutning på 1,7 miljarder kronor enligt årsredovisningen för 2023. Merparten av kapitalet är dock bundet i fastigheter, främst Medicon Village som är ett helägt dotterbolag.

I värdepapper och kassa finns drygt 300 miljoner kronor i denna stiftelse. I två andra stiftelser finns ytterligare cirka 170 Mkr i kassa och värdepapper. Det är avkastningen på den totala knappa halvmiljarden som utgör stiftelsernas donationer.

Stiftelserna har gemensamt att de stödjer forskning främst inom cancer och Alzheimers sjukdom.

I år går 16 Mkr till sex olika forskningsprojekt. Dessa rör höftledsinstabilitet, 2 Mkr, Parkinsons sjukdom, 3 Mkr, två olika projekt kring immunterapi mot cancer, totalt 5 Mkr, bröstcancerdiagnostik, 3 Mkr, lungtransplantationer, 3 Mkr.

Därutöver går 15 Mkr till L2 Cancer Brigde som är ett svensk-schweiziskt cancerprojekt som leds av lundaprofessorn Carl Borrebaek.

Mats Paulsson.

Totalt ska det bli 50 Mkr i donationer i år vilket är dubbelt så mycket som i fjol. Resten kommer att gå till ytterligare två större donationer med fokus på forskning om Alzheimers sjukdom och demens.

Medicon Village invigde dessutom i förra veckan en byggnad för ny laboratorieverksamhet. Totalt handlar det om 12 500 kvadratmeter på fyra plan i Lund. Satsningen marknadsförs som det största laboratorieinvesteringen i Lund sedan Astra Zeneca lade ned 2012.

Byggnaden invigdes i fredags med närvaro av arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson. Några av hyresgästerna är Redoxis, Truly Labs, Alligator Bioscience, Cellevate och SARomics Biostructures.

Gunnar Wrede

Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Curastream automatiserar läkarjournal

    Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.