fredag 27 september 2024

inloggad som

Acke Salem startar nytt

|  
|  

Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

Rapidus berättade i förra veckan att Helsingborgsprofilen Acke Salem återinträder i styrelsen för Anatomic Studios för att bidra till en internationell lansering. Men därutöver startar han tillsammans med Eduments ansvarige i Prag, Jonathan Worthington, bolaget Comprehend.dev. Kort beskrivet handlar det om att hjälpa bolag att digitalt visualisera sina system.

– Om du exempelvis har en fabrik eller annan verksamhet så kan Comprehend genom en dashboard, en instrumentpanel, visa arkitekturen i dina system. Den övervakar och följer utvecklingen, effektiviteten, säkerheten och bristerna i ditt system. Då blir det mycket lättare att hålla kolla på ditt system varje gång du expanderar fabriken. Det är ett verktyg för systemutvecklare, säger Acke Salem.

Planerna på det nya bolaget har funnits under drygt ett års tid och i höst ska de realiseras. Jonathan Worthington blir bolagets vd och Acke Salem går in privat som delägare. I mitten av oktober kommer Worthington till Sverige för att tillsammans med Salem ge sig ut och träffa skånska investerare och söka kapital.

– Vi hoppas få in 4-5 miljoner i den första rundan för att utveckla produkten. Det här är en fantastisk idé och ett kul bolag. Jonathan har varit med i många scaleups och han är en briljant person att ha med på den här resan.

Acke Salem har i dag ett flertal engagemang, bland annat i Loop Capital, Invono och Tillväxt Helsingborg.

– Jag lägger cirka 10-20 procent av min tid på mjuka engagemang som exempelvis Tillväxt Helsingborg som växer stort. Mitt största fokus har jag dock i PayZlip som arbetar med realtidsdata för löner, där jag arbetar operativt, säger Acke Salem.

Han säger också att Edument har, som många andra, haft några tuffa år bakom sig. Omsättningen har gått från 30 till 20 miljoner. Nyligen kunde Rapidus avslöja krisen i IT-konsultbolaget Tretton37, som grundades av bolagets vd Deniz Yildirim ungefär samtidigt som Edument drog i gång.

– Vår vd, Sam Alvandpour, gör ett fantastiskt jobb och med honom så är vi snart tillbaka på samma nivåer som tidigare. Skillnaden mellan oss och exempelvis Tretton37 och Qgroup är att vi aldrig bestämt oss för att växa i samma snabba takt. Samtidigt har vi till skillnad från de bolagen byggt vår balans på att gå in i andra bolag och inte investera lika mycket i att växa med personal.

Martin Linderoth

Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Han gör comeback i Anatomic Studios

    Acke Salem återinträder i styrelsen för det hajpade protesföretaget Anatomic Studios. Hans uppdrag är att ge bolaget en putt i rätt riktning när det nu är dags att lansera internationellt.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna.