tisdag 24 september 2024

inloggad som

Arjo trappar upp förvärvsagendan

|  
|  

Medicinteknikjätten Arjo i Malmö köper ett franskt och ett tyskt bolag för totalt 70 miljoner kronor. Enligt vd Joacim Lindoff är det här första steget i en mer aktiv förvärvsagenda. 

Arjo, som säljer sjukvårdsutrustning, har tecknat avtal om att förvärva franska Tech Med, en av koncernens befintliga distributörer inom diagnostik, samt det tyska bolaget Gerromed, som tillhandahåller uthyrningslösningar inom trycksårsprevention.

– Med de här två mindre förvärven tar vi ett första steg mot en mer aktiv förvärvsagenda och stärker våra marknadspositioner i Tyskland respektive Frankrike ytterligare, samtidigt som vi kan dra nytta av positiva synergier framåt, säger Arjos vd Joacim Lindoff. 

Han understryker samtidigt att Arjo inte kan ge några löften om förvärvstakten, men bolagets balansräkning tillåter förvärv och ytterligare köp kan komma när det passar finansiellt och i tid. 

– Vi arbetar utifrån tre olika förvärvsagendor. Den första är att vi köper ett bolag för att komma åt en marknad. Det kan handla om distributör-, uthyrnings- och servicebolag. Dessa är förhållandevis små där vi söker förvärv som omsätter runt 30 till 70 miljoner kronor och som är enkla att integrera i vår befintliga verksamhet, säger Joacim Lindoff. 

Den andra förvärvsagendan handlar om köp av produktbolag.

– Då tittar vi på bolag som har en produkt som passar vår verksamhet. Genom att vi redan har säljare på plats kan uppnå positiva säljsynergier direkt. Här tittar vi på komplementföretag mer än direkta konkurrenter. 

Arjos tredje förvärvsagenda är mer opportunistisk.

– Här tittar vi på möjligheten att köpa en konkurrent eller delar av en konkurrent och då blir det en sammanslagning genom en mer formell process. 

Det franska bolaget Tech Med, med vilka Arjo haft ett välfungerande samarbete i över 20 år, omsatte 25 Mkr förra året och i sedvanlig ordning väntar bolagsköpet på myndighetsgodkännande. Det förväntas komma under årets fjärde kvartal.

Köpet av Gerromed, som under fjolåret omsatte 30 Mkr, stärker Arjos positioner inom uthyrning i Tyskland. De båda bolagen kommer nu att integreras i Arjos befintliga verksamhet. 

Förvärven väntas bidra till positiva synergier från 2025 och framåt, men bedöms inte ha någon betydande påverkan på koncernens finansiella utveckling och resultat per aktie under 2024. Den totala köpeskillingen för Tech Med och Gerromed uppgår till 70 Mkr. 

Arjo har i dag ett börsvärde på drygt 12,1 miljarder kronor. Arjos huvudägare, med 25 procent av kapitalet, är finansmannen Carl Bennet genom sitt egentitulerade investeringsbolag. 

Martin Linderoth

Medicinteknikjätten Arjo i Malmö köper ett franskt och ett tyskt bolag för totalt 70 miljoner kronor. Enligt vd Joacim Lindoff är det här första steget i en mer aktiv förvärvsagenda.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad