torsdag 19 september 2024

inloggad som

Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

|  
|  

Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

Tord Wingren har varit den beslutsfattare som haft flest förtroendeuppdrag bland Lunds teknikbolag och bland annat varit platschef för Huawei. Han ingick i den grupp på Ericsson som uppfann Bluetooth. 2017 lämnade han dock alla tunga uppdrag, mer om det längre ned.

I dag får bolaget Brainlit, som han grundat, hans fulla fokus, utöver ett styrelseuppdrag i Lundabolaget Cell Invent, ett forskningsbolag inom behandling mot Alzheimer.

Brainlit utvecklar belysningssystem som kan anpassas efter dygnsrytmen och har dagsljusliknande kvaliteter.

Bland storägarna finns entreprenören Gustaf Ramel, Dan Olofssons Danir och ett par av Sinch-grundarna med bland andra Björn Zethraeus. Tord Wingren står också själv på ägarlistan och har numera titlarna vice-vd och platschef.

Men Brainlit får inom kort en ny storägare. En än så länge anonym amerikansk fond går in med pengar i en runda, där också de befintliga ägarna deltar.

Totalt rör det sig upp emot 60 miljoner kronor i första omgången. Den ska följas av en andra omgång som Tord Wingren inte vill uppge storleken på.

– Tonvikten är väldigt tydlig att de här pengarna ska användas på att stärka säljorganisationen, säger han till Rapidus.

I våras lanserade Brainlit ett samarbete med Ecophon i Hyllinge.

– Vi har samma värdebudskap till kunderna. De säljer akustik för att skapa hälsosamma inomhusmiljöer, vi säljer hälsosam belysning.

Samarbetet är en av anledningarna till att rundan behövs. Primärt blickar bolaget mot Storbritannien och de nordiska länderna.

– Ecophon finns i nästan alla europeiska länder men vi får börja med ett par länder. Vi måste också gå från små till lite större projekt och det är inte alltid så lätt för ett litet företag.

Brainlits belysningsteknik imiterar dagsljusets variation men kan också anpassas efter individuella behov. En ny internationell standard för arkitekter och konsulter när det gäller ljusets hälsoeffekter öppnar för ett potentiellt genombrott.

– Nu finns det en stor global enighet kring att man behöver dynamiskt ljus inomhus för att vi ska må bra. Vi behöver inte i varje kundmöte svara på ”men är detta bevisat?”

Den andra generationen av bolagets produkter är inte längre dyrare än ”traditionell” belysning, hävdar Tord Wingren. Installation och drift är mer flexibelt och billigare.

– Det vi kallar ljusrecept ser till att belysningssystemet ger rätt ljus vid rätt tidpunkt på rätt plats för avsedd aktivitet. Det är unikt och patenterat.

Tekniken används i prestationshöjande syfte inom proffsidrotten, bland annat av sex stycken lag i den engelska Premier League-fotbollen.

– Vi har också lyckats väldigt bra inom sporten i USA. De ser effekten av bättre sömnkvalitet. Eller om du har en sen kvällsmatch och inte vill känna dig trött. Då får du ett vitt ljus med mer blått innehåll, som trycker ner melatoninproduktionen, så får du bättre förutsättningar. Vi hjälper också med att begränsa jetlag vid längre resor.

Utöver idrotten fokuserar Brainlit på vård och omsorg samt kontors- och utbildningslokaler. Visionen är att i framtiden bli ett renodlat mjukvarubolag. På sikt vill Tord Wingren se samarbeten med stora tillverkare av ljuskällor.

– Det är viktigt för oss att vi kan leverera hårdvaran när det inte finns alternativ, men vi ser oss ju mer som en systemleverantör än en komponentleverantör.

Det finns inga konkreta planer på börsnotering eller annan exit. 

– Men vi får väl höra vad den nya fonden tänker kring det också.

När går ni med vinst?

– Vår kostnadsmassa är inte så stor och vi ser stora möjligheter att skala vår nuvarande lösning. Jag skulle vara förvånad om vi inte tjänar pengar om 18 månader.

Orsaken till att Tord Wingren lämnade alla förtroendeuppdrag 2017 var att han dömdes för insiderbrott i Fingerprint Cards, som innebar fem års näringsförbud. Han är dock obenägen att prata om det och konstaterar bara att han anser att domen var felaktig och att det begicks rättegångsfel. Vad han gärna pratar om är däremot främjande av entreprenörskap.

– Så småningom kommer det en bok. Jag är 63 och när jag fyller 65 ska den finnas framme. Den är påbörjad.

Ola Nilsson

Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.