torsdag 17 oktober 2024

inloggad som

Hänt i vecka 28

Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

Careium, avknoppningen från Doro som säljer trygghetslarm för äldre, ökade försäljningen med drygt 7 procent till 229 Mkr. Röresleresultatet ökade från 14,6 Mkr till 21,8 Mkr. Marginalen på det steg från 6,8 procent till 9,5 procent. Aktiemarknaden gillade detta och lyfte aktien med mer än 15 procent på fredagen. På måndagen steg aktien ytterligare 7 procent.

”Med en organisk försäljningstillväxt på 8 procent under första halvåret och en EBIT-förbättring på 86 procent för samma period, bibehåller vi vår guidning. Även om det kan vara en utmaning att nå vårt tillväxtmål, är vi fast beslutna att uppnå högre tillväxt under andra delen av året, och i synnerhet under fjärde kvartalet”, skriver vd Christian Walén.

Servett- och engångsartikelföretaget Duni minskade sina siffror på alla punkter i det andra kvartalet. Omsättningen backade organiskt med 7,5 procent till strax under 1,9 miljarder kronor. Rörelseresultatet backade med 15 procent vilket innebar en försämrad marginal från 8 procent till 6,2 procent. Företaget påpekar dock att försämringen ska ses i ljuset av starka jämförelsetal.

”Minskningen kan förklaras av den mer avvaktande konsumtionen som i sin tur har påverkat majoriteten av våra marknader och kundsegment. Vi möter dessutom särskilt höga jämförelsetal efter att pandemirestriktionerna upphörde med stora effekter på samtliga produktkategorier och marknader. Omsättning och resultatet är de näst bästa i ett andra kvartal i koncernens historia”, skriver vd Robert Dackeskog i rapporten.

Stålgrossisten BE Group fortsätter att ha det tufft. Omsättningen minskade med 10 procent till strax under 1,3 miljarder. Rörelseresultatet backade från 26 Mkr till 11 Mkr. Förklaringen är lägre marknadspriser på stål. I volym (tonnage) ökade försäljningen med 6 procent.

”Industrisektorn förväntas i det närmaste fortsätta på samma nivå. Byggsektorn är fortsatt under press och väntas fortsätta på låga nivåer”, skriver vd Peter Andersson i rapporten.

Industriluftreningsföretaget Nederman i Helsingborg minskade omsättningen med nästan 9 procent till 1,4 miljarder kronor. Rörelseresultatet föll marginellt till 160 Mkr, vilket dock innebar en liten marginalhöjning. Även här spökar jämförelsetalen:

”Andra kvartalet föregående år var Nedermans mest lönsamma någonsin mätt i absoluta tal. Att vi är i närheten av denna nivå under andra kvartalet 2024 trots tydligt lägre omsättning är starkt. Även om utvecklingen i våra divisioner för det mesta är positiv kvarstår risken för att bland annat dagens räntenivåer och svagare ekonomiska utsikter kommer att påverka kunders investeringsbeslut. Dessutom ser vi en risk att den tilltagande geopolitiska osäkerheten leder till ökad protektionism på sikt”, skriver vd Sven Kristensson.

Arjo, som säljer sjukvårdsutrustning, ökade omsättningen med 3,7 procent till 2,8 miljarder kronor. Rörelseresultatet steg från 189 Mkr till 229 Mkr.

”2024 följer i hög grad de mönster vi såg förra året, med god utveckling inom uthyrning och service och en ökande investeringsvilja inom kapitalutrustning. Utvecklingen inom Global Sales var övergripande positiv, med en blandad bild ute i marknaderna. I Europa har valen i Storbritannien och Frankrike kortsiktigt lett till viss förskjutning av investeringsbeslut för kapitalutrustning. Det finns dock ett stort investeringsbehov på flera marknader”, skriver vd Joacim Lindoff.

Haki Safety som med dina byggnadsställningar är starkt beroende av byggmarknaden minskade omsättningen med 15 procent till 263 Mkr i kvartalet. Rörelseresultatet nästintill halverades från 30 Mkr till 18 Mkr.

”Förklaringen är densamma som för det första kvartalet: en avvaktande marknad och avsaknad av större engångsbeställningar. Händelser i omvärlden utgör fortsatt en osäkerhet för marknadsutvecklingen i närtid. Trots kort orderbok upplever vi dock en ökad aktivitet i marknaden, vilket sammantaget gör att jag ser positivt på det kommande halvåret”, skriver vd Sverker Lindberg.

Aktiestjärnan Bonesupport ökade omsättningen med 57 procent till 220 Mkr och rörelseresultatet steg från 6 Mkr till 28,7 Mkr. Bolaget höjer försäljningsprognosen och väntar sig nu en försäljningsökning med över 50 procent för helåret 2024.

Fastighetsbolaget SLP ökade förvaltningsresultatet med 26 procent till 182 Mkr. Värdet på fastighetsportföljen skrevs upp med 217 Mkr, dock som en följd av förvärv snarare än en värdestegring i de sedan tidigare ägda fastigheterna.

Cancerforsnkingsföretaget Ascelia Pharma i Malmö aviserar en företrädesemission på 105 Mkr. Pengarna ska ”säkerställa de resurser som krävs för att färdigställa NDA-ansökan för Orviglance till FDA samt för att säkerställa partnerskap inför marknadslansering av Orviglance”. Orviglance är ett oralt kontrastmedel för magnetkameraundersökningar som är utvecklat för att förbättra upptäckten och visualiseringen av cancer i levern hos patienter med nedsatt njurfunktion.

Lundabolaget Veg of Lund som säljer en dryck baserad på potatis, byter namn till Dug Foodtech. Potatisdryckens varumärke är sedan tidigare DUG.

Malmöbolaget Twiik byter namn till Metabolic Nordic. Namnet ska tydliggöra att bolaget nu inriktas på konsumentlösningar för metabol hälsa.

Gunnar Wrede

Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.