tisdag 30 april 2024

inloggad som

Minut i avtal med Airbnb

|  
|  

Malmöbolaget Minut blir exklusiv leverantör av hemsensorer till uthyrningssajten Airbnb. Det efter ett år där de dubblat sin omsättning och stängt en kapitalrunda på motsvarande 140 miljoner kronor.

Minut tillverkar en trådlös sensor som med hjälp av bland annat ljudanalyser kan registrera hur många som befinner sig på en plats. De senaste åren har bolaget styrt om sin verksamhet från privatpersoner till kommersiella uthyrare. Avtalet med Airbnb innebär att fyra miljoner Airbnb-värdar globalt får tillgång till Minuts sensorteknik, värdarna får då möjlighet att köpa sensorerna till ett rabatterat pris.

Produktutvecklingen sker i Malmö och sedan årsskiftet har de även flyttat hem produktionen från Kina till en fabrik utanför Malmö.

– Det är något vi har jobbat på länge. Dels har det varit svårt att jobba med Kina under covid, dels jobbar vi också inom ett känsligt område där våra produkter är kopplade till integritet och säkerhet. Dessutom har Sverige blivit mer konkurrenskraftigt som produktionsland, visade det sig när vi jämförde produktionsplatser, säger Nils Mattisson som grundat bolaget tillsammans med Martin Lööf och Fredrik Ahlberg.

Minut stängde under 2022 en investeringsrunda på motsvarande cirka 140 miljoner kronor, som leddes av Almaz Capital. Bland övriga investerare återfanns bland annat Zenith Capital. I nuläget äger grundarna och de anställda hälften av bolaget.

Kapitalet ska gå till fortsatt produktutveckling och en utvidgad satsning på den amerikanska marknaden. USA är den största marknaden med 50 procent av försäljningen, medan England står för 20 procent. I nuläget använder 40.000 kunder tjänsten.

– Sista åren har varit väldigt bra för oss. Vi dubblade omsättningen förra året och åren innan ökade vi med med 300 procent, säger Nils Mattisson.

Exakt hur mycket moderbolaget, som är registrerat i USA, omsatte 2022 vill Nils Mattisson inte avslöja. Det svenska dotterbolaget omsatte 20 miljoner kronor 2021 och även där ska intäkterna för 2022 ha ökat i motsvarande storlek.

Mette Carlbom

Malmöbolaget Minut blir exklusiv leverantör av hemsensorer till uthyrningssajten Airbnb. Det efter ett år där de dubblat sin omsättning och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.