torsdag 19 september 2024

inloggad som

Cocoon i nya samarbeten

Lundabolaget Cocoon Airbag Protection har landat nya samarbeten i utvecklingen av sitt airbag-skydd för cykelbarnstolar. Nu fyller bolaget på kassan med kapital från två av sina nuvarande delägare.

– Det finns ingen produkt på marknaden med en liknande funktion som vår. Vi fortsätter arbetet med att ta fram en prototyp, göra simuleringar av olika cykelolyckor i samarbete med Wroclaw-universitetet i Polen och justera algoritmerna. Vi ska även utöka teamet. Pengarna beräknas räcka något längre än ett år framåt i tiden, då ska vi göra en ny kapitalanskaffning, säger bolagets vd och medgrundare Emma Garatea, som är skapare av innovationen.

Simuleringarna ska visa hur barnet bäst omsluts av krockkudden för att skydda de kroppsdelar som är mest utsatta i olika olyckssituationer. Krockkudden placeras på baksidan av barnstolens ryggstöd.

Bolaget Infonomy, som har varit med och grundat Cocoon, har bidragit med val av sensorer och även med algoritmer som är modifierade jämfört med dem som finns i deras egen Snubblometer, en falldetektor för äldre.

– Vi samarbetar även med skadeförsäkringsbolaget If, samt med en stor aktör av säkerhetsprodukter som ger oss råd i utvecklingen av den specialiserade krockkudden och som kommer att vara leverantör av komponenter till oss, säger Emma Garatea.

Kapitaltillskottet kommer från Göran Lindahl och Fredrik Rågmark som är delägare sedan tidigare. Emma Garatea är fortsatt majoritetsägare och räknar med att produkten är klar för lansering om cirka två år.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Cocoon Airbag Protection har landat nya samarbeten i utvecklingen av sitt airbag-skydd för cykelbarnstolar. Nu fyller bolaget på kassan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.