tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Skåne kan bli nav för digitala transportlösningar

Smarter Mobility Hub i Lund har genomfört en studie för att kartlägga resurser i Skåne för utveckling av framtidens mobilitetssystem, som digitala transportlösningar. Den visar att Skåne har en mängd kompetensområden som kan bli intressanta för framtidens fordonstillverkare.

– Det rör sig om specialistkompetens inom inbäddade system, mobiltelefoni och spelutveckling. De nya bilarna bygger nämligen i hög grad på dessa teknologier och det gör Skåne till en naturlig hubb för framtidens fordonsindustri, säger Smarter Mobility Hubs vd, Mats Lindblad.

Enligt studien, som genomförts på uppdrag av Region Skåne och Lunds kommun, saknas utvecklare inom dessa områden hos traditionella biltillverkare, inte minst i det tyska fordonsklustret i Baden Würtemberg.

Även i resten av Sverige råder enligt studien motsvarande resursbrist, vilket framgår av att till exempel Volvo, Bosch, Nvidia och Tieto valt att etablera sina svenska satsningar på uppkoppling och infotainment i Skåne.

– Fordonstillverkarna har insett att de står inför stora förändringar och det öppnar upp för nya, oväntade allianser som till exempel BMW–Daimler och Nevs–Koenigsegg–Evergrande Group. Det är ett utmärkt tillfälle att marknadsföra Skåne som ett första alternativ för både utländska och inhemska nyetableringar, särskilt med tanke på vår kompetens och öppenhet för nya affärsmodeller och lösningar, säger Mats Lindblad.

Smarter Mobility Hub bildades hösten 2018 av Mats Lindblad, före detta vice vd för Terranet, och Conny Hertzberg från Consafe Logistics. Bolaget, som ska fungera som accelerator för affärer och projekt med inriktning på framtidens mobilitetssystem, finansieras med avgifter från ett trettiotal medlemsföretag. Det är en del av Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund som i sig verkar för att fler mobilitetsföretag ska etablera sig i Skåne.

– Vi tror att en satsning på framtidens mobilitetslösningar kan bidra till samhällsnyttan. Samtidigt vill vi se om det finns möjligheter för nyetableringar och tillväxt. Men vi har inte bara ett kommunperspektiv utan hoppas detta kan ge ringar på vattnet i hela regionen, säger näringslivsutvecklare Anders Bengtsson på Lunds kommun.

Jessika Nord

Smarter Mobility Hub i Lund har genomfört en studie för att kartlägga resurser i Skåne för utveckling av framtidens mobilitetssystem, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.