tisdag 30 april 2024

inloggad som

Skåne kan bli nav för digitala transportlösningar

Smarter Mobility Hub i Lund har genomfört en studie för att kartlägga resurser i Skåne för utveckling av framtidens mobilitetssystem, som digitala transportlösningar. Den visar att Skåne har en mängd kompetensområden som kan bli intressanta för framtidens fordonstillverkare.

– Det rör sig om specialistkompetens inom inbäddade system, mobiltelefoni och spelutveckling. De nya bilarna bygger nämligen i hög grad på dessa teknologier och det gör Skåne till en naturlig hubb för framtidens fordonsindustri, säger Smarter Mobility Hubs vd, Mats Lindblad.

Enligt studien, som genomförts på uppdrag av Region Skåne och Lunds kommun, saknas utvecklare inom dessa områden hos traditionella biltillverkare, inte minst i det tyska fordonsklustret i Baden Würtemberg.

Även i resten av Sverige råder enligt studien motsvarande resursbrist, vilket framgår av att till exempel Volvo, Bosch, Nvidia och Tieto valt att etablera sina svenska satsningar på uppkoppling och infotainment i Skåne.

– Fordonstillverkarna har insett att de står inför stora förändringar och det öppnar upp för nya, oväntade allianser som till exempel BMW–Daimler och Nevs–Koenigsegg–Evergrande Group. Det är ett utmärkt tillfälle att marknadsföra Skåne som ett första alternativ för både utländska och inhemska nyetableringar, särskilt med tanke på vår kompetens och öppenhet för nya affärsmodeller och lösningar, säger Mats Lindblad.

Smarter Mobility Hub bildades hösten 2018 av Mats Lindblad, före detta vice vd för Terranet, och Conny Hertzberg från Consafe Logistics. Bolaget, som ska fungera som accelerator för affärer och projekt med inriktning på framtidens mobilitetssystem, finansieras med avgifter från ett trettiotal medlemsföretag. Det är en del av Lunds kommuns innovationsplattform Future by Lund som i sig verkar för att fler mobilitetsföretag ska etablera sig i Skåne.

– Vi tror att en satsning på framtidens mobilitetslösningar kan bidra till samhällsnyttan. Samtidigt vill vi se om det finns möjligheter för nyetableringar och tillväxt. Men vi har inte bara ett kommunperspektiv utan hoppas detta kan ge ringar på vattnet i hela regionen, säger näringslivsutvecklare Anders Bengtsson på Lunds kommun.

Jessika Nord

Smarter Mobility Hub i Lund har genomfört en studie för att kartlägga resurser i Skåne för utveckling av framtidens mobilitetssystem, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.