måndag 30 september 2024

inloggad som

Ny dansk minister lägger locket på om Öresundsregionen

|  ,

Sedan i november har Danmark en ny minister för nordiskt samarbete i Venstre-politikern Karen Ellemann. Men någon vision för Öresundsregionen har den nya ministern ännu inte presenterat och när Rapidus frågar avböjer hon att svara.

Via sin chefsrådgivare Lars Peter Levy hänvisar Karen Ellemann istället till andra ministrar, som skatt- och transportministern, när Rapidus frågar om hur det nordiska samarbetet kan användas för att lösa problemen med ID-kontrollerna, att välja mellan en ny HH-förbindelse och Öresundsmetro eller att arbeta med gränshinder inom allt från utbildning och näringsliv.

Men tystnaden kan inte tolkas som att Karen Ellemann helt saknar visioner om Öresundsregionen, menar Lars Peter Levy, och skickar följande ministercitat till Rapidus:

”Som minister för nordiskt samarbete vill jag arbeta med att göra Norden till världens bäst integrerade region. Vi ska behålla vårt fokus på att avlägsna gränshinder”.

Efter ytterligare en påstötning om vad Karen Ellemann konkret vill använda det nordiska samarbetet till meddelar Lars Peter Levy att tiden är för knapp för ministern att svara på några frågor, och att något svar inte heller kommer de närmaste månaderna.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Sedan i november har Danmark en ny minister för nordiskt samarbete i Venstre-politikern Karen Ellemann. Men någon vision för Öresundsregionen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Hon utvecklar framtidens ekonomi

    Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.