tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Qlik bygger globalt nät av utvecklingskontor

|  , , ,
|  

Hittills har nästan all utveckling hos Qlik skett vid den växande Lundaenheten. Nu är ledningen i färd med att bygga upp ett nät av nya utvecklingskontor i en rad olika tidszoner. Det uppger den Nasdaqnoterade koncernens forskningschef Mike Potter i en intervju med Rapidus.

Qlik, som utvecklar affärsrådgivningssystem till större organisationer, ökade 2014 sin forskningsbudget med 20 procent till 72,6 miljoner dollar. Det har gett ordentligt avtryck i Skåne. Sedan forskningschefen Mike Potter värvades i början av 2014 har bolaget anställt 100 nya utvecklare i Lund.

Mike_potter– Vi har budgeterat för att fortsätta i den takten framöver. När jag började som forskningschef fick jag ett mandat att skala upp utvecklingsorganisationen och vi har haft möjlighet att växa aggressivt, säger Mike Potter till Rapidus.

Utöver utvecklare finns en del andra funktioner i Lund, bland annat säljare. Totalt räknar företagsledningen med att bli 500 anställda i Skåne innan året är slut och bolaget börjar därmed bli trångbodda i sina nuvarande lokaler strax öster om Ideon.

Men även om 80 procent av utvecklingen fortfarande sker i Lund är Mike Potter i färd med att sprida den till fler geografiska platser. Genom förvärven av isländska DataMarket förra hösten och italienska Vizubi i februari har Qlik på kort tid etablerat två nya utvecklingsavdelningar i Europa. I augusti öppnade koncernen på eget bevåg ett nytt utvecklingskontor i Mike Potters tidigare hemstad Ottawa i Kanada.

– ­Vårt mål är att kunna arbeta med utveckling och support dygnet runt. Lund är universums centrum, som vi kompletterar med en rad mindre utvecklingsavdelningar så att vi kan vara produktiva dygnet runt. Därigenom kan vi också arbeta genom flera tidszoner för att lösa kundernas problem så snabbt som möjligt, säger Mike Potter.

Behöver ni inte ytterligare en placering i så fall, i Asien eller Australien?

– Jo, och vi tittar på det men vi har inte gjort upp några konkreta planer än. Först måste vi utvärdera de investeringar vi gjort i år.

Totalt har Qlik i dag över 2.400 anställda. Det senaste kvartalet omsatte koncernen 146 miljoner dollar, 11 procent mer än samma period förra året. Qlik är därmed omsprunget av amerikanska konkurrenten Tableau, vars intäkter för kvartalet ökade med 65 procent till 150 miljoner dollar. Delvis som ett svar på konkurrensen från Tableau lanserade Qlik förra året Qlik Sense, som ska göra det enklare för användare utanför bolagens IT-avdelningar att själva styra hur data från olika affärssystem sammanställs och visualiseras.

Erik Olausson

Hittills har nästan all utveckling hos Qlik skett vid den växande Lundaenheten. Nu är ledningen i färd med att bygga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Curastream automatiserar läkarjournal

    Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.