tisdag 30 april 2024

inloggad som

Redoxis får EU-bidrag för röntgenstudie

Redoxis får tillsammans med brittiska Image Analysis 600.000 euro i bidrag från EU-programmet Eurostars. Pengarna går till en preklinisk studie för ett läkemedel mot multipel skleros. I och med bidraget har studien finansiering för två år framåt.

Redoxis nischar sig mot forskning på de autoimmuna sjudomarna multipel skleros och ledgångsreumatism. Bolaget grundades i Göteborg, men allt laborativt arbete är förlagt till verksamheten i Medicon Village i Lund, där sex personer arbetar.

Studien påbörjas 1 april tillsammans med brittiska Image Analysis som sysslar med magnetröntgen för diagnostik, bland annat av levande djur för prekliniska studier. Magnetröntgen används i studien för att visualisera smådjurs hjärnor, där effekter av läkemedlet utläses.

– Vi har kört tester innan men det nya är att använda bildanalys. Metoden är ganska standardiserad på människor men inte på små djur som råttor och möss, säger Redoxis vd Peter Olofsson till Rapidus.

Magnetröntgen är känsligare, och kan analysera mjuka vävnader bättre än konventionell röntgen och är därför lämplig för analyser av hjärnan. Testerna genomförs i lokalerna för Lunds universitets Bioimaging Center, där det nyligen blivit möjligt för företag att hyra in sig och bland annat använda magnetröntgenutrustning.

– Att visualisera effekterna på hjärnan har inte varit möjligt för oss tidigare då apparaterna kostar flera miljoner, säger Peter Olofsson.

Redoxis omsatte fem miljoner kronor i fjol. Bolaget har totalt åtta medarbetare.

Emily Binks

Redoxis får tillsammans med brittiska Image Analysis 600.000 euro i bidrag från EU-programmet Eurostars. Pengarna går till en preklinisk studie […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.