tisdag 30 april 2024

inloggad som

Ripasso tar in 21 miljoner – utvecklar Kockums stirlingmotor

Drömmen om att förfina Kockums stirlingmotor till solkraftverk lever fortfarande i Ripasso Energy. Nu tar miljöteknikbolaget in 21 miljoner kronor i nytt riskkapital. Bakom pengarna står det estniska bolaget Dagny OÜ.

Ripassos vd Gunnar Larsson är emellertid förtegen om vad pengarna ska användas till och vill inte heller kommentera den nya delägaren Dagny OÜ. I styrelsen för Dagny OÜ sitter i alla fall Ripassos säljchef Sven Sahle, som även är medgrundare i First North-noterade investeringsbolaget EOS Russia.

– Vi känner inte att vi vill dela denna information med pressen. Framförallt inte i Sverige där vi inte är aktiva på marknaden, säger Gunnar Larsson.

Ripasso Energy bildades i Skåne 2008 och fick året därpå licensrättigheterna för vidareutveckling, tillverkning och försäljning av Malmöbolaget Kockums stirlingmotor för solenergiapplikationer. Stirlingmotorn är tystgående, och använder temperaturskillnader för att utföra arbetet. I Kockums fall handlar det om att driva ubåtar framåt, medan Ripasso driver en elgenerator med hjälp av värmen från speglar som fångar och koncentrerar solljus.

Då tekniken kräver just solljus för att fungera passar den således bäst i soliga länder och under 2013 expanderade företaget sin referensanläggning i Sydafrika till en kapacitet på 120 kW.

Ripasso Energy hade tidigare kontor i Malmö och Göteborg, men har sedan i somras koncentrerat sin administrativa och laborativa verksamhet till Göteborg. I Skåne finns fortfarande produktionen kvar i Sibbhultsverken och enligt Gunnar Larsson finns inga planer på flytt av den verksamheten.

– Vi flyttade till Göteborg för möjligheterna att behålla och rekrytera rätt kompetens till bolaget, säger Gunnar Larsson till Rapidus.

Finska riskkapitalbolaget Ahlström Capital äger majoriteten av verksamheten. I styrelsen sitter bland andra tidigare Ericssonchefen Sven-Christer Nilsson. Enligt senast registrerade bokslutet, för 2013, omsatte verksamheten 1,7 miljoner kronor.

Izabella Rosengren

Drömmen om att förfina Kockums stirlingmotor till solkraftverk lever fortfarande i Ripasso Energy. Nu tar miljöteknikbolaget in 21 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad