fredag 18 oktober 2024

inloggad som

…och lockar lettiska startupbolag att etablera sig i Malmö

Minc drar igång en internationell accelerator för startupbolag. Satsningen går under namnet Minc Trampoline och kommer i ett första skede att fokusera på företag från Lettland.

Mincs vd Mårten Öbrink säger att man under en tid har arbetat för att få internationella, tekniktunga startupföretag att etablera sig i Skåne, och att man med hjälp av Mats Kjaer, som tidigare arbetade på SEB i Lettland, nu verkar lyckas.

– Det är bra för alla parter här i regionen. I Riga finns ingen lämplig plattform för växande företag, men vi har både struktur och nätverk för att kunna hjälpa dessa företag att växa, säger han till Rapidus.

Förra veckan besökte fem lettiska uppstartsbolag Minc för några intensiva dagar av affärsträffar, pitchmöten och liknande. Enligt Mincs kommunikationsansvarige Kajsa Bengtsson kommer sannolikt minst fyra av dem att faktiskt också att etablera sig i Malmö.

– Många av våra bolag här på Minc sneglar mot Silicon Valley. På samma sätt tittar baltiska startups västerut, och södra Sverige är väldigt lockande för många av dem, säger Kajsa Bengtsson.

Bolagen som besökte Minc i förra veckan heter Nanooptometrics, Koatum, Vortex Oil, Snowvision och Mahydy. De är verksamma inom allt från kvalitetskontroll av komponenttillverkning och ytbeläggning av medicinska implantat till realtidsövervakning av snödjup samt galvanisering av stål.

Anders Frick

Minc drar igång en internationell accelerator för startupbolag. Satsningen går under namnet Minc Trampoline och kommer i ett första skede […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.