torsdag 20 mars 2025

inloggad som

Dug lånar för att få upp farten

|  
|  

Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

Lundabolaget Dug, tidigare Veg of Lund, producerar potatisbaserad dryck som ett växtbaserat alternativ till mjölk i konkurrens med till exempel Oatly.

Sedan årsskiftet har drycken flyttat in på hyllorna i 500 av Hemköps, Willys och City Gross butiker. Och inom ett par veckor finns produkten i samtliga Lidl-butiker i Sverige.

Helene Nielsen

– Det är alltid bra att vara aktiv på sin hemmamarknad. Men det tar tid att arbeta in en produkt. Konsumenten ska våga ta den från hyllan och ta hem den också, säger vd Helene Nielsen.

När Rapidus senast talade med henne, i september förra året, talade Helen Nielsen om en nystart för Dug och var redo att ”trycka på gasen”.

– 2024 var ett transformationsår, säger hon men tillägger att det i praktiken är längre cykler än många kanske tror i livsmedelsbranschen.

Utöver Sverige ligger huvudfokus på den tyska marknaden där bolaget sedan slutet av förra året har en säljkår på plats på konsultbasis. Dug har också ett samarbete med den italienska kaffe-profilen Davide Cobelli för att slå sig hos landets baristor. Det är exempel på initiativ som ska ge effekt i år.

– Tanken är att vi ska växa för varje kvartal, säger Helen Nielsen.

Fortsatt kapitalbehov

I höstas stängde Dug en nyemission som tillförde nära 25 miljoner kronor efter emissionskostnader. När Helen Nielsen inför emissionen fick frågan av Rapdius om den skulle räcka tills dess att bolaget står på egna ben med positivt kassaflöde blev svaret ”ja, absolut”. Så blev dock inte fallet.

– Emissionen i höstas blev inte fulltecknad. Vi har varit öppna sedan dess med att vi kommer att behöva ta in mer kapital.

Det sker nu i form av lån på totalt 12,3 Mkr med ett års löptid. Pengarna kommer både från externa långivare och större aktieägare, inklusive styrelseordförande Johan Möllerström. På listan över långivare märks också det skånska styrelseproffset Kerstin Lindell. Dug betalar både med ränta och i form av teckningsoptioner.

– Pengarna är rörelsekapital som ska gå till produktion och säljdrivande insatser, säger Helen Nielsen.

Räcker det fram till positivt kassaflöde den här gången?

– Om det går som jag tänker och tror så är svaret ja.

Ola Nilsson

Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.