Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.
Höga hyror och inköpspriser och historiskt höga löneökningar, skattehöjningar samt återbetalningar av uppskjutna skatter sedan pandemin sätter press på en redan pressad bransch, där restaurangerna har svårt att återhämta sig.
Visitas siffror visar också att det dystra rekordet i antalet restaurangkonkurser under pandemin tangerades under december månad.
– Det är många restauranger som har det väldigt tufft och det finns en del orosmoln på horisonten. Exempelvis Tysklands dåliga ekonomi och aviserade handelstullar som leder till ökade inköpspriser, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
Enligt honom är vägen tillbaka till lönsamhet för restaurangerna att efterfrågan tar fart. Här sätts hoppet till räntesänkningarna.
– Än så länge har restaurangkonsumtionen inte tagit fart. Räntesänkningar får effekter med fördröjning. När hushållen får reallöneökningar och mer disponibel inkomst via skatten så kan restaurangkonsumtionen ta fart, den nuvarande prognosen är att vi ser en vändning till sommaren, säger Thomas Jakobsson.
Det är obalansen mellan intäkter och kostnader som pressar restaurangernas lönsamhet och leder till kraftigt förhöjt antal konkurser.
– Vi behöver komma tillbaka till balans. Då är en nyckel att efterfrågan ökar men också att kostnadsutvecklingen dämpas. Kostnaderna hade egentligen behövt sjunka men det händer ju väldigt sällan. Ett sätt att få det att hända är att sänka skatteuttaget, exempelvis via arbetsgivaravgifterna för unga samt alkoholskatt.
Martin Linderoth