Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.
Daniel Pembert äger och driver Pembert & Company med sex etablissamang runt om i både Malmö och Lund. Han bekräftar bilden som Visita målar upp. Efter ett tufft 2024 ser han ljusglimtar, men först under årets andra hälft.
– Allting blir förskjutet, det tar tid innan räntesänkningarna ger effekt. Jag ser en ljusning, men jag tror att det dröjer till årets andra kvartal. En stor skillnad som jag har märkt är luncherna på måndagar och fredagar, som går väldigt mycket upp och ner. På måndagar har många med sig matlåda till jobbet och på fredagar jobbar många hemma. Det är en trend som behöver ändras för att vi ska få fart på omsättningen, säger Daniel Pembert.
Han driver i dag sex restauranger och en cateringverksamhet, totalt sju separata bolag. Så sent som i veckan öppnade han The Loop på expansiva området Brunnshög i Lund. Utöver The Loop driver Daniel Pembert Lokal 17, Studio 15, Amiralen, Jägersro och Alnarp 9. En av årets största utmaningar är stigande råvarupriser.
– De har varit höga de senaste två åren. Det som är positivt är att gemene man har sett att råvarupriserna har ökat när man handlar i matbutikerna och därför har man en förståelse för att vi måste öka våra priser. Däremot kan vi inte höja priserna i den takt som vi behöver.
– Jag ser över hur vi förhandlar inköpen, hur vi kan bli mer effektiva gällande personalkostnader och servering. Detta måste göras för att hamna på en bra vinstnivå, men det är svårt.
Daniel Pembert har 35 heltidsanställda och flera extraanställda. Förra året omsatte hans bolag 57 miljoner kronor och trots rådande osäkerhet tror han Pembert på en omsättningsökning på 10 Mkr för 2025.
– 2025 blir ljusare. Vändningen kommer alltså i det andra kvartalet och sen tror jag att branschen kan ta fart på allvar i Q3.
Martin Linderoth