Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.
– Det är första gången vi har en stor internationell konferens av detta slag. Vi får 250 deltagare från knappt 20 länder, säger Elin Carleke från Krinova, som är projektledare för evenemanget.
Syftet är att skapa en mötesplats för forskare, entreprenörer och andra ledande livsmedelsaktörer.
– Vi kommer att beröra de otroligt stora utmaningar vi står inför orsakade av klimatförändringar, planetära gränser och krig. Det är lätt att fastna i diskussioner om vad vi ska göra sedan, men vi har valt att fokusera på vad som redan görs för att inspirera varandra, säger Elin Carleke.
Temat är “Resilient systems” och handlar om entreprenörskap, nödvändiga omställningar i matproduktionen samt mångfald.
– Det kommer att vara ett brett och spännande innehåll. När det gäller mångfald tänker vi på tre olika perspektiv: biologisk mångfald i naturen, mångfald i magens bakterieflora för att må bra och mångfald i teamet för att kunna skapa innovationer.
Dagarna före konferensen hålls en innovationstävling, en rundtur till livsmedelsproducenter och en gemensam middag. Studiebesöket går till bland andra Gårdsfisk, som driver miljövänlig fiskproduktion i tankar på land och levererar fiskprodukter till butik, och Fagraslätt, som fokuserar på odling av baljväxter.
Bland annat kommer en grupp från Ukraina. De ska dela med sig av sina erfarenheter kring hur man förbereder livsmedelsbranschen för krig och en efterföljande återuppbyggnad.
Bland entreprenörerna som ska presenterar sina bolag på konferensen finns Agrodit, som har utvecklat precisionsbevattning, och Foodtel, som har ett system för att följa och bedöma kylvarors kvalitet beroende på hur de förvaras i logistikkedjan.
Konferensen hålls den 1 till 3 oktober i Kulturkvarteret i Kristianstad.
Elisabet Ottosson