onsdag 26 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Internationellt i Skåne om framtidens mat

|  
|  

Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med ”Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

– Det är första gången vi har en stor internationell konferens av detta slag. Vi får 250 deltagare från knappt 20 länder, säger Elin Carleke från Krinova, som är projektledare för evenemanget.

Syftet är att skapa en mötesplats för forskare, entreprenörer och andra ledande livsmedelsaktörer.

– Vi kommer att beröra de otroligt stora utmaningar vi står inför orsakade av klimatförändringar, planetära gränser och krig. Det är lätt att fastna i diskussioner om vad vi ska göra sedan, men vi har valt att fokusera på vad som redan görs för att inspirera varandra, säger Elin Carleke.

Temat är ”Resilient systems” och handlar om entreprenörskap, nödvändiga omställningar i matproduktionen samt mångfald.

– Det kommer att vara ett brett och spännande innehåll. När det gäller mångfald tänker vi på tre olika perspektiv: biologisk mångfald i naturen, mångfald i magens bakterieflora för att må bra och mångfald i teamet för att kunna skapa innovationer.

Dagarna före konferensen hålls en innovationstävling, en rundtur till livsmedelsproducenter och en gemensam middag. Studiebesöket går till bland andra Gårdsfisk, som driver miljövänlig fiskproduktion i tankar på land och levererar fiskprodukter till butik, och Fagraslätt, som fokuserar på odling av baljväxter.

Bland annat kommer en grupp från Ukraina. De ska dela med sig av sina erfarenheter kring hur man förbereder livsmedelsbranschen för krig och en efterföljande återuppbyggnad.

Bland entreprenörerna som ska presenterar sina bolag på konferensen finns Agrodit, som har utvecklat precisionsbevattning, och Foodtel, som har ett system för att följa och bedöma kylvarors kvalitet beroende på hur de förvaras i logistikkedjan.

Konferensen hålls den 1 till 3 oktober i Kulturkvarteret i Kristianstad.

Elisabet Ottosson

Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med ”Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår


  • Krinovas vd lämnar på dagen

    Inte ens ett år på posten blev det för Krinovas vd Ulrika Hasselgren. Hon lämnar vd-rollen med omedelbar verkan efter en överenskommelse med styrelsen. Orsaken är ”olika syn på hur verksamheten bäst ska ledas”.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.