Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.
Det är minst sagt motvind för Hässleholmsbaserade Eolus. Under årets andra kvartal störtdök omsättningen från 1,7 miljarder kronor till 54 miljoner kronor. Rörelseresultatet landade på minus 26 Mkr, vilket kan jämföras med ett plusresultat på över en halv miljard samma period föregående år.
– Anledningen till att vi redovisar ett negativt rörelseresultat för perioden är att vi inte sålt något nytt, vi har inte haft någon ny affär i det andra kvartalet. Samtidigt ska man komma ihåg att det här kvartalet jämförs med det bästa kvartalet i Eolus historia. Vi har det väldigt slagit mellan kvartalen, säger Eolus vd Per Witalisson.
Siffrorna för det första halvåret i år visar att bolagets omsättning uppgick till
98 Mkr, jämfört med över 2 miljarder för samma period förra året. Halvårets rörelseresultat för 2024 uppgick till minus 55 Mkr. Affärerna går trögt, men Per Witalisson hoppas att det lossnar under hösten.
– Vi fortsätter med försäljningen av batteriprojektet Pome I USA som är en storaffär. Även för de svenska vindkraftsprojekten Fågelås, Boarp och Dållebo fortsätter försäljningsprocessen. Intressenterna finns, men det är en betydligt trögare marknad och det tar mycket längre tid att göra affärer. Investerarna behöver vara mer noggranna nu med rådande osäkerhet i marknaden.
Nyligen meddelades att den planerade vindkraftsparken Sjollen utanför Malmös kust inte längre finns med i den havsplan som regeringen beställt. Anledningen är miljöriskerna, något som Sydsvenskan var först med att rapportera.
I en intervju med Rapidus förra året sa Per Witalisson att den svenska energipolitikens nyckfullheter gör att Eolus i stället riktar blicken mot våra grannländer gällande investeringar.
Eolus har under flera år försökt få tillstånd att bygga en vindkraftspark på Sjollen som är ett långsträckt grunt område i Öresund. Eolus hävdar att vindkraftsparken kunnat vara på plats redan om två år och att den hade bidragit till sänkta elpriser i Skåne. En ny statlig havsplan är alltså på gång och i en tidigare version fanns Sjollen med på listan över platser som kunde vara lämpliga att bygga havsbaserad vindkraft på.
– Vi blev förvånade över att Sjollen inte är med längre. Men havsplanerna är vägledande och inte bindande, och det innebär att Sjollens vindkraftspark kan komma att byggas även om den inte är med i havsplanen. Det här ska prövas i flera olika instanser innan slutgiltigt beslut tas, säger Per Witalisson.
Med rådande situation ser nu Eolus över sina finansiella mål.
– Arbetet med att utforma Eolus affärsplan och finansiella mål för 2025–2027 pågår för fullt, dessa kommer jag att presentera i vinter, säger Per Witalisson.
Eolus Vind är noterat på Mid Cap Stockholm och har i skrivande stund ett börsvärde på 1,5 miljarder kronor. På torsdagsförmiddagen var aktien ner runt 9 procent.
Martin Linderoth