torsdag 21 november 2024

inloggad som

Problemen hopar sig för Eolus

|  
|  

Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

Det är minst sagt motvind för Hässleholmsbaserade Eolus. Under årets andra kvartal störtdök omsättningen från 1,7 miljarder kronor till 54 miljoner kronor. Rörelseresultatet landade på minus 26 Mkr, vilket kan jämföras med ett plusresultat på över en halv miljard samma period föregående år.

– Anledningen till att vi redovisar ett negativt rörelseresultat för perioden är att vi inte sålt något nytt, vi har inte haft någon ny affär i det andra kvartalet. Samtidigt ska man komma ihåg att det här kvartalet jämförs med det bästa kvartalet i Eolus historia. Vi har det väldigt slagit mellan kvartalen, säger Eolus vd Per Witalisson.

Siffrorna för det första halvåret i år visar att bolagets omsättning uppgick till
98 Mkr, jämfört med över 2 miljarder för samma period förra året. Halvårets rörelseresultat för 2024 uppgick till minus 55 Mkr. Affärerna går trögt, men Per Witalisson hoppas att det lossnar under hösten.

– Vi fortsätter med försäljningen av batteriprojektet Pome I USA som är en storaffär. Även för de svenska vindkraftsprojekten Fågelås, Boarp och Dållebo fortsätter försäljningsprocessen. Intressenterna finns, men det är en betydligt trögare marknad och det tar mycket längre tid att göra affärer. Investerarna behöver vara mer noggranna nu med rådande osäkerhet i marknaden.

Nyligen meddelades att den planerade vindkraftsparken Sjollen utanför Malmös kust inte längre finns med i den havsplan som regeringen beställt. Anledningen är miljöriskerna, något som Sydsvenskan var först med att rapportera.

I en intervju med Rapidus förra året sa Per Witalisson att den svenska energipolitikens nyckfullheter gör att Eolus i stället riktar blicken mot våra grannländer gällande investeringar.

Eolus har under flera år försökt få tillstånd att bygga en vindkraftspark på Sjollen som är ett långsträckt grunt område i Öresund. Eolus hävdar att vindkraftsparken kunnat vara på plats redan om två år och att den hade bidragit till sänkta elpriser i Skåne. En ny statlig havsplan är alltså på gång och i en tidigare version fanns Sjollen med på listan över platser som kunde vara lämpliga att bygga havsbaserad vindkraft på.

– Vi blev förvånade över att Sjollen inte är med längre. Men havsplanerna är vägledande och inte bindande, och det innebär att Sjollens vindkraftspark kan komma att byggas även om den inte är med i havsplanen. Det här ska prövas i flera olika instanser innan slutgiltigt beslut tas, säger Per Witalisson.

Med rådande situation ser nu Eolus över sina finansiella mål.

– Arbetet med att utforma Eolus affärsplan och finansiella mål för 2025–2027 pågår för fullt, dessa kommer jag att presentera i vinter, säger Per Witalisson.

Eolus Vind är noterat på Mid Cap Stockholm och har i skrivande stund ett börsvärde på 1,5 miljarder kronor. På torsdagsförmiddagen var aktien ner runt 9 procent.

Martin Linderoth

Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Eon-toppen lovar miljarder till skånsk el-infrastruktur

    Det krävs enorma investeringar i elnätet för att möta framtidens elbehov. I Skåne ska Eon investera miljarder de kommande åren i vad som internt benämns som Malmöpaketet.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.