måndag 16 september 2024

inloggad som

Norska pengar ska göra Great IT ”greit”

|  
|  

Expansiva Great IT fortsatte växa under förra året. Samtidigt vände tidigare vinster till förlust på sista raden. Nu tar koncernen in norska pengar för att driva på den fortsatta tillväxtstrategin.

Frank Hennekens blev vd för IT-koncernen Great IT I slutet av november. När Rapidus pratade med honom i maj var siffrorna för 2023 inte klara, men han vågade utlova tvåsiffrig tillväxt för året.

Det löftet infriade han. Nettoomsättningen ökade med 16 procent till 226 miljoner kronor på koncernnivå. Antalet anställda ökade till 122 från 79 året innan.

Men med lönsamheten var det värre. Rörelseresultatet vände till en förlust på 10 miljoner kronor, att jämföra med en vinst på 22 miljoner kronor för 2022.

Frank Hennekens förklarar det med att verksamheten skalats upp och kostnadsmassan därmed vuxit med förväntningen att den snabba tillväxten från åren innan skulle fortsätta.

– Med en trögare marknad än väntat under 2023 släpade tillväxten efter, och till slut översteg kostnaderna intäkterna. Mot slutet av året åtgärdade vi detta och gjorde strukturella förändringar som kortsiktigt också påverkade resultatet negativt.

I Rapidus intervju i maj beskrev Frank Hennekens Great IT:s fortsatta tillväxtstrategi i tre delar: en tredjedel organiskt, en tredjedel nyetableringar och en tredjedel förvärv.

Något förvärv har det inte blivit än. Nu går det norska investeringsbolaget Born Digital genom en riktad nyemission in med kapital i Great IT.

Hur mycket pengar det rör sig om är hemligt. Det är också hemligt hur stor andel av koncernen Born Digital nu äger, annat än att det rör sig om en minoritetspost.

– Vi har en ambitiös tillväxtstrategi och pengarna ska användas i alla tre benen. Det är ett stort steg för oss, pengarna ger oss trygghet i att kunna ta lite mer risk och tänka lite större än vi gjort tidigare.

Bakom Born Digital finns det norska investeringsbolaget Amp Eleven. Born Digital har sedan tidigare ägarposter i tio andra tech- eller techrelaterade konsultbolag, vilka tillsammans med Great IT ska skapa det bolaget kallar ett ”nordiskt företagsekosystem”.

– Det finns säkert möjligheter och synergier i att ingå där. Samtidigt passar det oss bra att kunna fortsätta vår resa som Great med en investerare som inte vill peta i hur vi gör saker. Born Digital har samma mindset som vi och låter bolagen bygga vidare enligt sina strategier.

Ola Nilsson

Expansiva Great IT fortsatte växa under förra året. Samtidigt vände tidigare vinster till förlust på sista raden. Nu tar koncernen in norska pengar för att driva på den fortsatta tillväxtstrategin.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad