måndag 16 september 2024

inloggad som

Mobile Heights byter namn

|  ,
|  

Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Det är därför dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

…Opentech Sweden. Ett nytt bolag är registrerat hos Bolagsverket med detta namn som en förberedelse till det officiella namnbytet.

– Tiderna har förändrats och vi har under en längre tid haft en dialog med våra 125 medlemsföretag. När den här organisationen bildades handlade det nästan enbart om mobilindustrin och den fanns i norra Lund, uppe på höjden. Nu har mobilindustrin ändrat skepnad och annan digital teknik och nya techföretag har uppstått. Våra medlemmar verkar i ett tjugotal olika branscher, säger Ola Svedin som är vd för det som inom kort kommer att kallas för Opentech Sweden.

Redan i maj 2023 sa Ola Svedin i en intervju med Rapidus att det inte var mycket mobilt kvar i Mobile Heights som startades då Sony och Ericsson vad stora och skapade ”buzz” kring mobilklustret i Lund. Nu handlar det om digital teknik i en bredare bemärkelse.

– För 15 år sedan fanns det bara mobilt eller IP att syssla med inom digital teknik. I dag kan du till exempel inte starta ett företag inom grön omställning utan avancerad digital teknik, säger Ola Svedin.

Även den geografiska anspelningen har blivit obsolet. I dag finns 40 procent av medlemmarna i Lund, 40 procent i Malmö och resten är utspridda över Skåne med tyngdpunkt i Helsingborg. Även organisationens kansli har flyttat, till Mårtenstorget i Lund.

– Vi är inte en forskarby som är knuten till de fastigheter där verksamheten sker, säger Ola Svedin.

Vi noterar att namnet är ”Sweden” och inte ”Skåne”. Har ni större ambitioner är ett fokus på det regionala?

– Det är inte ett uttalat mål, men vi håller dörren öppen för företag även utanför Skåne. Till exempel inom konstruktion och design av halvledare finns en spets i Sverige som går helt i linje med vad vi står för, säger Ola Svedin.

Vad står ni för?

– Vi kommer att kallas oss Opentech, kort och gott. Det signalerar att vi är en medlemsorganisation som kännetecknas av öppenhet och förtroende när det gäller att utbyta erfarenheter och kunskap. Det ska inte behövas ett sekretessavtal för minsta kontakt mellan medlemmarna.

Mobile Heights/Opentech Sweden finansieras till 40 procent av medlemsavgifter från privata företag och till 60 procent av region och kommun. De största medlemmarna till antal anställda är alltjämt Sony och Ericsson. 

Det nya namnet kommer att lanseras officiellt vid en invigning den 12 september.

Gunnar Wrede

Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad