måndag 16 september 2024

inloggad som

Rapporter vecka 30

Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

Alfa Laval redovsiar en försäljningsökning på 11 procent till 17,5 miljarder kronor under årets andra kvartal. Även orderingången ökade, men med endast 4 procent. Kritiska analytiker vill dock helst se en högre ökning av orderingången än av omsättningen, en så kallad positiv ”book to bill ratio”.

Utvecklingen återspeglas i bolagets kommentar om framtidsutsikterna:

”Vi förväntar att efterfrågan i det tredje kvartalet blir på en något lägre nivå jämfört med det andra kvartalet”, skriver bolagets ljusskygga vd Tom Erixon i rapporten.

Aktien stängde dock i fredags ett par procent högre än på tisdagen innan, då rapporten kom.

Mildef i Helsingborg, som tillverkar elektronisk utrustning för krävande miljöer, minskade omsättningen med 7 procent till 534 Mkr under det andra kvartalet. Rörelseresultatet halverades från 55 Mkr till 27 Mkr, vilket därmed även skar ned marginalen rejält. Trots det är vd Daniel Ljunggren optimistisk i rapporten.

”I enlighet med våra förväntningar var starten på 2024 dämpad, men i det andra kvartalet var den högre aktivitetsnivån tillbaka i våra orderböcker. Digitaliseringsbehovet inom samhällskritisk infrastruktur är fortsatt stort. Till det kan vi lägga ökade militära anslag i Europa som en följd av den geopolitiska utvecklingen. Vi har dock ännu inte sett de fulla effekterna av de ökade försvarsanslagen. Min bedömning är att de kommer att påverka efterfrågan på Mildefs erbjudande fullt ut först under 2025 och sedan i många år framöver”, skriver han.

Djurhälsoproduktsbolaget Swedencare i Malmö går från klarhet till klarhet och ökade försäljningen med 10 procent till 630 Mkr under första kvartalet. Rörelseresultatet dubblades från 30 Mkr till 60 Mkr. Bolagets största marknad med 77 procent av försäljningen är Nordamerika.

”På samtliga större marknader är efterfrågan god och husdjursmarknaden visar tillväxt”, skriver vd Håkan Lagerberg.

Swedencare aviserar dessutom ett förvärv av det kanadensiska bolaget Medvant som tillverkar vitaminer för husdjur. Köpeskillingen är 35 Mkr.

Havremjölksbolaget Oatly ökade försäljningen marginellt från 196 Mkr till 202 Mkr under andra kvartalet. Rörelseresultatet var negativt med 39 Mkr, vilket var en förbättring från minus 75 Mkr under samma kvartal ifjol. Företaget har lyckats dra ned råvaru- och försäljningskostnaderna. Aktiemarknaden som det senaste året handlar ned Oatlys aktie med 55 procent tog emot rapporten med en gäspning.

”Under andra kvartalet ökade vi volymerna i alla segment och frostsatte att strukturellt minska vår kostnadsstruktur”, skriver vd Jean-Christophe Flatin i den notoriskt svårlästa rapporten.

Kjell Group som driver butikskedjan Kjell & Co tampas fortfarande med förlust. Rörelseresultatet blev minus 8,7 Mkr vilket var marginellt sämre än under andra kvartalet i fjol. Dock ökade omsättning något till 594 Mkr. Eftersom resultaträkningen visar förlust framstår vd Andreas Rylanders kommentar en aning kryptisk:

“Vi gläds åt att presentera ett positivt resultat för gruppen samt en ökad försäljning för samtliga segment under årets andra kvartal. Prestationen utmärker sig i det historiskt tuffaste kvartalet under året”, skriver han.

Gunnar Wrede

Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mycket pekar rätt för Mildef

    Höjda finansiella mål, en stororder, rekommendationer i media och bland aktiemäklare. Har det börjat lossna för Mildef i Helsingborg? Så här svarar bolaget.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.