fredag 27 september 2024

inloggad som

Enorama lanserar i USA

|  
|  

Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

Enorama kan vara på väg mot att generera lite större intäkter efter 10 år av utvecklingsarbete. I de senaste av en lång rad kapitalanskaffningar och lån har bolaget fått in runt 40 miljoner kronor för att komma igång med försäljningen. 

– Vi startade vår egentliga försäljning först i april i år när vi började sälja vårt tobaksfria vita snus NIC-S i USA. Det är en mycket viktig milstolpe för oss. Tidigare har vi sålt lite snus online, men nu är vårt snus ute i detaljhandeln där de stora volymerna säljs. Vitt snus är mycket populärt i USA, säger bolagets vd Annette Agerskov.

I höstas ingick Enorama ett exklusivt distributionsavtal via sitt amerikanska dotterbolag avseende det vita snuset för den amerikanska marknaden. Det är med Premier Manufacturing, dotterbolag till U.S. Tobacco Cooperative. 

Enorama har ytterligare en oral nikotinprodukt på gång. Den som bolaget ursprungligen startades kring.

– Det är ett medicinskt nikotintuggummi. Var och när vi ska lansera tuggummit kan jag inte säga något om. Vi fokuserar nu på att kommersialisera produkterna och få igång försäljningen.

Det har varit stormigt på Enorama de senaste åren. Annette Agerskov var tidigare vice vd och utvecklingschef men lämnade bolaget 2022. När en av bolagets grundare, Mats Rönngard, petades av styrelsen i juni förra året, återkom Annette Agerskov och blev vd.

– Det tillsattes en ny styrelse som beslutade att byta vd. Men i mars i år, när det återigen blev en ny styrelse, kom Mats Rönngard tillbaka till bolaget som ledamot, säger hon. 

Bolagets styrelseordförande fram till mars, Bengt Jönsson, har återigen blivit ordförande. Resten av ledamöterna är nya.

Enorama Pharma är noterat på First North och aktien hade en hype under 2017 och 2018, med en kurs på som mest 165 kronor då bolaget aviserade en satsning på medicinsk cannabis. Den satsningen är enligt den senaste årsredovisningen inte längre prioriterad. Aktien står nu i 2,60 kronor.

Med en person i USA och sex i Malmö har bolaget en liten organisation. Produktutveckling sker i ett eget laboratorium på Malmö universitet.

– Vi jobbar framför allt gentemot andra bolag, så kortsiktigt ser jag inte att vi ska anställa så många fler trots lanseringen av det vita snuset.

Bolagets största ägare är Madhat med e-handelsprofilen Martin Benckert, känd som tidigare vd och storägare i Inkclub. Madhat har egen online-försäljning av snusprodukter och äger 23 procent av aktierna i Enorama. Den indiska företagsgruppen DS Group är andra största ägaren med 17 procent, följt av grundaren och tidigare vd:n Mats Rönngard, som genom bolaget Swede Unipharma äger 16 procent av aktierna.

Elisabet Ottosson

Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.