fredag 12 april 2024

inloggad som

Newbury accelererar

|  
|  

Under sitt första kvartal hade Newbury Pharmaceuticals i Lund en högre omsättning från försäljning av läkemedel än under hela det föregående året. Nu ska en nyemission på 19 miljoner kronor accelerera tillväxten.

– Vi genomförde nyemissionen för att kunna växa och fortsätta lansera fler läkemedel i Norden, säger Lars Minor, vd för Newbury Pharmaceuticals.

Newbury startade för tre år sedan och har som affärsmodell att licensiera in läkemedelsprojekt som har genomgått alla kliniska studier. Därefter ansvarar bolaget för efterföljande steg: registrering, marknadsföring och försäljning.

Newbury betalar milstolpsbetalningar till bolagen vid uppnådda delsteg, exempelvis när en registrering är klar och vid lansering. Därefter tar Newbury antingen alla intäkter vid försäljning eller delar dem med sina partner.

Under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, september till november i fjol, ökade bolagets nettoomsättning till 11,2 Mkr, att jämföra med hela räkenskapsåret dessförinnan då siffran slutade på 10,3 Mkr. Året innan det låg siffran på 4,6 Mkr. Förlusterna på EBITDA-nivå har ökat till 18 Mkr senaste året.

– Vi har egen försäljning till apotek och grossister i Norden, som är vår fokusmarknad, säger Lars Minor.

Senaste veckan godkändes bolagets 20:e läkemedel av svenska läkemedelsverket. Det är en behandling av en typ av lungfibros där lungvävnad omvandlas till styv bindväv. Newbury har nu 43 produkter som är inlicensierade eller där bolaget har distributionsrättigheter. Av dessa har sju läkemedel lanserats.

I slutet av februari fick bolaget sin hittills största internationella order, värd nära 9 Mkr, från en internationell kund baserad utanför Norden. Lars Minor vill inte avslöja namnet på kunden.

För två år sedan gjorde Newbury en nyemission på 50 Mkr. Aktien handlas för knappt 4 kronor och börsvärdet är 74 Mkr. Grundaren Karl Karlsson är majoritetsägare.

Elisabet Ottosson

Newbury Pharmaceuticals i Lund hade en högre omsättning från försäljning av läkemedel under sitt första kvartal än under hela det föregående året. Nu ska en nyemission på 19 miljoner kronor accelerera tillväxten.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.