fredag 12 april 2024

inloggad som

Aktieklubben som blev investeringsbolag

|  
|  

För fjorton år sedan startade åtta namnkunniga kvinnor i det skånska näringslivet en aktieklubb med namnet Wing (Women Investing Networking Group). Förra året drog de igång investeringsbolaget med samma namn.

– Aktieklubben var ett sätt att bygga nätverk, att förena nytta med nöje. Placeringsstrategin var initialt att bredda och sprida risker. Vi köpte aktier i noterade bolag, gärna med skånsk förankring. Axis var till exempel ett bolag vi gick in i tidigt, säger Camilla Dahlin.

Till vardags är hon vice vd i IUC Syd och vice ordförande i Sparbanken Skåne. Numera är hon också ordförande i aktieklubbens investeringsbolag som de åtta grundade i somras.

– På en resa tillsammans i Spanien 2022 diskuterade vi att se över strategin och även investera i icke noterade bolag. 2023 fann vi några intressanta investeringar och bestämde oss då för att starta Wing AB, berättar hon.

Investeringsnätverket har fokus på skånska bolag med potential att skapa bra kassaflöden. I portföljen finns utöver noterade innehav även spelutvecklaren Undone Games och fastighetsbolaget Östersjöhus.

– Vi bedömer att dessa bolag har en stark och kompetent ledning, och en intressant affärsidé som talar för en god potentiell utveckling, säger Camilla Dahlin.

Hur ser ni på den närmaste framtiden?

– Just nu följer vi befintliga bolag, där vi även bistår med stöd som ägare med de kompetenser vi har. Vi är långsiktiga och tänker oss ingen exit den närmaste tiden.

De åtta delägarna som utgör Wings styrelse är, uppifrån till vänster i bild:
Camilla Dahlin, vice ordförande i Sparbanken Skåne och vice vd i IUC Syd
Annika Wallin Jalgén, vd Business Port Staffanstorp, styrelseledamot Sparbanksstiftelsen Finn
Ingela Engman, grundare av och tidigare ägare i Felestad New Wave Profile
Gunilla Rimton, senior affärsutvecklare i Nordea private banking.
Elna Lembrér Åström, företagskonsult, styrelseproffs och finanschef i Pila Pharma
Ingrid Tjersland, HR-chef och styrelseledamot i betongföretaget Starka
Eleni Cronström, vd i eventföretaget Cronström & Co
Suzanne Norrby, tidigare verksamhetsansvarig i Sten K Johnsons stiftelse

Ola Nilsson

För fjorton år sedan startade åtta namnkunniga kvinnor i det skånska näringslivet en aktieklubb. Nu har kluben blivit ett investeringsbolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.