fredag 12 april 2024

inloggad som

Köpenhamnsinvesterare tittar över sundet

|  
|  

En grupp Köpenhamnsinvesterare i North Ventures Fund håller på att fylla en ny fond för tillväxtföretag med 300 miljoner danska kronor. Även skånska bolag ska inkluderas i satsningarna.

Rapidus tittar under våren på några av de okända investerarna i vår region. I dag handlar det om ett gäng danskar som vill börja investera i Skåne.

– Vi kan investera 25 procent av fonden utanför Danmark och här är Skåne självklart. Det finns en stark innovationsmiljö, en tydlig entreprenörskultur och den kan nås genom att köra från Köpenhamn, säger Mikkel Rørvig, partner på North Ventures, till Rapidus.

North Ventures Fund har på kort tid rest mer än hälften av målet på 300 miljoner danska kronor och fonden är fortsatt öppen för nya investerare.

– Vi vill också gärna ha svenska investerare, säger Mikkel Rørvig.

Bland de nuvarande investerarna finns förutom partnergruppen i North Ventures även privata investerare. Fonden investerar främst i stadierna från seed till serie A.

Bakom investeringsbolaget står ett team med erfarenhet från venture, entreprenörskap, investment banking, affärsutveckling och management. I partnergruppen ingår även Jacob Enevoldsen, Alexander Bech och Morten Raunholt Eismark. Mikkel Rørvig bytte själv sin 21-åriga finansiella karriär på Nordea mot en partnerposition på North Ventures 2022.

– Om allt går som det ska så kommer vi att nå vårt mål och stänga för nya investerare redan under andra eller tredje kvartalet i år, säger Mikkel Rørvig.

Fonden har redan gjort sina första investeringar i två bolag inom water-tech respektive legal-tech. Dessutom genomför fonden just nu ytterligare tre investeringar i bolag inom miljöteknik och e-hälsa.

North Ventures grundades 2016 och North Ventures Fund hösten 2023. I det senaste bokslutet för 2022 hade North Ventures ett eget kapital på nästan 43 miljoner Dkk och en vinst på 1,3 miljoner Dkk, jämfört med 35 miljoner Dkk 2021.

Från vänster på bild: Jacob Enevoldsen, Alexander Bech, Morten Raunholt Eismark, Mikkel Strandkjær, Mikkel Rørvig.

Keld Broksø

Rapidus tittar under våren på några av de okända investerarna i vår region. I dag handlar det om ett gäng danskar som vill börja investera i Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.