fredag 12 april 2024

inloggad som

Lime fortsätter uppåt

|  
|  

Det är inga sura miner när CRM-jätten Lime från Lund summerar helåret 2023. Klyftiga investeringar och en stark produktportfölj gör att bolaget håller en bra tillväxttakt.

Kundhanteringsaktören Lime Technologies redovisar tillväxt i det fjärde kvartalet. Tillväxten är främst driven av ökade abonnemangsintäkter, vilket är i linje med bolagets strategi.

– På helåret summeras den organiska omsättningstillväxten till 18 procent med en lönsamhet på 26 procent. Det är ett starkt helår i linje med våra finansiella mål, säger Limes vd Nils Olsson.

Under 2023 omsatte Lime 577 miljoner kronor och enligt Nils Olsson växer efterfrågan på CRM stadigt, om än långsammare i rådande affärsklimat.

– Det finns en förutsägbarhet i Limes erbjudande som gör att vi fortsätter att tuffa på bra. Trenden är att CRM går från renodlad sälj- och kundhantering till att hantera hela kundresan och bli navet i organisationen. Specifika lösningar efterfrågas allt mer och vi ser en ökad inriktning mot branschspecifika funktioner.

Lime har fyra fokusbranscher: fastighet, energi, konsult och partihandel. Nu adderas en femte i form av vad de kallar medlemsbranschen. Nyligen köpte Lime 85 procent av aktierna i saas-bolaget Sportadmin, som är en leverantör av mjukvara specialiserad för idrottsföreningar. Köpeskillingen är 149 Mkr. Resten av aktierna ska köpas senast 2027. Förvärvet är det sjunde i ordningen sedan 2017.

– Vi är inte oerhört förvärvsdrivna, men om det dyker upp något intressant så tittar vi självklart på det. Fokus nu är att skala upp på de marknader där vi finns i dag, säger Nils Olsson.

Lime sysselsätter 430 personer, merparten i Lund och resten i Norge, Finland, Danmark, Nederländerna och Tyskland.

Med en ökad lönsam tillväxt föreslår styrelsen en ökad utdelning.

– Det är kombinationen av att vi fortsätter leverera långsiktig, lönsam tillväxt och vår sammantagna finansiella ställning som gör att styrelsen föreslår en ökad utdelning från 2,80 till 3,50 kronor, vilket motsvarar 56 procent av nettovinsten. Det är oerhört kul, säger Lime-chefen.

Limes aktie steg med drygt 7 procent på rapporten och bolagets börsvärde är nu 4,5 miljarder kronor.

Martin Linderoth

Det är inga sura miner när CRM-jätten Lime från Lund summerar helåret 2023. Klyftiga investeringar och en stark produktportfölj gör att bolaget håller en bra tillväxttakt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 


 • Lime förvärvar Malmöbolag

  CRM-jätten Lime Technologies i Lund förvärvar 85 procent av aktierna i Malmöbaserade SportAdmin i Skandinavien till ett mångmiljonbelopp.

 • …och Lime utmanar Getaccept

  CRM-jätten Lime Technologies lanserar ett så kallat CPQ-system, som automatiserar skapandet av offerter. Lime blir därmed lokal konkurrent till Getaccept, […]

 • Han jagar förvärv åt Lime

  Johan Andersson tar plats i Lime Technologies ledning som chef för förvärv och strategi. Han främsta fokus blir att accelerera […]

 • Dagens rapporter

  Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

 • Lime Go till Danmark och Norge

  Det har gått trögt för budgetversionen av IT-företaget Lime Technologies CRM-system, Lime Go. Nu är det dags för ett lanseringsförsök […]

 • Kompetensbrist tvingar Lime till Polen

  IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige. […]

 • Hon är Limes nya finanschef

  Lime Technologies har värvat en ny finanschef i Maria Wester, som senast kommer från samma roll på Min Doktor.  – […]

 • Han blir ny teknikchef på Lime

  Lime Technologies har utsett Jens Gustafsson till ny teknikchef och därmed den som ska driva börsföretagets utvecklingsavdelning. Han är en […]

 • Lime startar nytt affärsområde

  Lime Technologies knoppar av produkten Lime Go i ett nytt affärsområde med samma namn. Detta för att skilja ut den […]

 • Hon ska få Lime att växa snabbare

  Pernilla Möller, tidigare HR-chef på Frigoscandia, har rekryterats till ledningen för Lime Technologies där hon blir ansvarig för att öka […]