tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Emission Twin i Lejonkulan

|  
|  

Snart är det dags för Malmö näringslivsgala och nominerad i kategorin Årets rookie är bolaget Emission Twin. Grundaren Tove Nilstun är på kapitaljakt och gästar Janne i dagens Lejonkulan.

Emission Twin utvecklar en mjukvara som ska hjälpa företag att hålla koll på och minska sina växthusgasutsläpp. Tekniken kallas för digital tvilling som innebär att något verkligt återges digitalt. Arkitekter kan exempelvis använda digitala tvillingar av fastigheter för att testa olika material i simuleringar.

I Emission Twins fall är den digitala tvillingen klimatdata, med information som uppdateras kontinuerligt och enkelt kan visualiseras.

– Det finns olika sorters digitala tvillingar. Man kan säga att Google Earth är en visuell tvilling. De tvillingarna som vi på Emission Twin skapar är informationstvillingar. Det handlar inte om hur saker ser ur rent visuellt, utan om hur information egentligen hänger ihop, säger Tove Nilstun, som själv är utvecklare i grunden.

I år träder EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft, med nya och skärpta krav på hållbarhetsrapporteringen i företags årsredovisningar. Det väntas påverka cirka 50.000 noterade och onoterade företag inom EU.

Många vittnar om att kraven på detaljerad rapportering äter upp bolagens hållbarhetsbudgetar och lämnar mindre resurser till att arbeta med att faktiskt minska klimatavtrycket. Det vill Tove Nilstun råda bot på med en mjukvara som både underlättar datainsamlingen och möjliggör mer proaktivt klimatarbete.

– När man gör en digital tvilling ser man till att beskriva hela verkligheten precis som den är. Då kan man också väldigt lätt ändra den när verkligheten förändras och man får det här väldigt agila systemet, med möjlighet att simulera, säger hon i Lejonkulan.

Lyssna på avsnittet nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify eller Apple Podcaster.

Emiliano Strauss

Snart är det dags för Malmö näringslivsgala och nominerad i kategorin Årets rookie är bolaget Emission Twin. Grundaren Tove Nilstun är på kapitaljakt och gästar Janne i dagens Lejonkulan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad