onsdag 17 april 2024

inloggad som

Greg viktar över

|  
|  

Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan själv och stärker därmed engagemanget i bolaget. 

Doxa är fastighetsraketen som på bara ett par år vuxit till tillgångar värderade till 3,5 miljarder kronor. Bolagets stora innehav och pågågende projekt är Arenastaden i Malmö och Karlastaden i Göteborg, med Sveriges högsta byggnad Karlatornet.

Huvudägare är Malmöprofilerna Greg Dingizian och Percy Nilsson. Här finns också Ola Serneke som kommit med efter Doxas köp av Serneke med aktier som betalning.

Med den aktuella nyemissionen stärker Greg Dingizian sin ställning som största ägare genom att teckna aktier för 124 miljoner kronor. Fastighetsprofilen Erik Selin tecknar för 84 Mkr, medan Percy Nilsson och den småländske fastighetsinvesteraren Gösta Welandsson går in med 50 Mkr vardera. Övriga investerare som nämns är familjen Bergendahl och Peter Strand.

Greg Dingizian har gjort sin investering möjlig genom att vikta över sina pengar från fastighetsbolaget Swedish Logistic Property, SLP, till Doxa.

– I september sålde jag alla mina B-aktier i SLP för 400 Mkr. Det har gjort att jag kunde ta en så här stor del av Doxas nyemission, säger han till Rapidus.

Eftersom emissionen är riktad till specifika investerare blir utspädningen för övriga aktieägare 20 procent. Greg Dingizian viftar dock bort orättviseaspekten av detta:

– Trots utspädningen blir det bättre på sikt för alla aktieägare. Dessutom är små privatinvesterare trötta i dag på grund av marknadsläget. De som inte hade orkat vara med i en företrädesemission hade blivit utspädda ändå, säger han.

De nya 350 miljonerna ska gå till kvittning av lån på 100 Mkr som bolaget tagit bland annat av Greg Dingizians bolag Agartha, samt investeringar ”i befintligt fastighetsbestånd och påbörjade projekt”, som det uttrycks i ett pressmeddelande. 

– Det är ju knappast någon hemlighet att Karlastaden på 150.000 kvadratmeter är vårt stora pågående projekt. Vi jobbar intensivt med det. Karlatornet däremot kommer successivt att lämna bolaget eftersom det till största delen är bostadsrätter som nu håller på att säljas, säger Greg Dingizian.

Doxa kunde tillsammans med Erik Selins bolag Balder köpa Serneke sedan Ola Serneke tagit sig vatten över huvudet med Karlaprojektet. Hur det nu går för Doxa med projektet vill inte Greg Dingizian utveckla.

– Vi återkommer med information om det i nästa kvartalsrapport. Jag har varit med om tidigare fastighetsnedgångar och jag gillar generellt att köpa badbyxor när det regnar. 

Gunnar Wrede

Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på 350 Mkr. Bolagets grundare Greg Dingizian tar nästan hälften av summan och stärker därmed engagemanget i bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.