fredag 23 februari 2024

inloggad som

Gruvjätte slukar Malmöbolag

Malmöföretaget Sentian AI säljs till gruvjätten Weir. Det är den andra storaffären för Martin Rugfelt, som 2016 sålde AI-bolaget Expertmaker till Ebay.

Han grundade Sentian AI tillsammans med tre tidigare kollegor från Expertmaker – Årets Rapidusföretag 2014 – kort efter att Expertmaker sålts till Ebay.

– Den här affären känns väldigt bra. Vi är väldigt imponerade av Weir, deras produktporfölj och digitala agenda passar som handen i handsken för våra visioner, säger Martin Rugfelt till Rapidus. 

Sentian har bland annat utvecklat en AI-produkt för processindustrin som går ut på att effektivisera stora och kostsamma processer. Tekniken läggs ovanpå kundernas egna kontrollsystem och används för att effektivisera produktion och minska energianvändning.

Inriktningen de senaste åren har varit på gruvindustrin och nu blir Malmöföretaget förvärvat av Weir Group, ett 150-årigt företag med huvudkontor i skotska Glasgow och en global leverantör av gruvutrustning.

– Det var en av våra kunder, säger Martin Rugfelt och fortsätter: 

– Vår verksamhet i Malmö fortsätter. Vi stannar kvar i bolaget och får mer resurser för att arbeta med våra kunder, samtidigt som vi integreras i Weirs produktportfölj. Våra mål framåt ligger helt i linje med Weirs.

Weir är noterat på Londonbörsen med ett börsvärde på 62 miljarder kronor. Omsättningen 2022 var 32 miljarder kronor och vinsten var 4,5 miljarder. Bolaget har försäljningskontor i över 60 länder, varav två i Sverige, i Skellefteå och Avesta.

Historiskt har försäljningen handlat om traditionell gruvutrustning som siktar och krossar. Förvärvet av Sentian är ett steg mot digitala och smartare lösningar som kan effektivisera gruvdrift och göra den mer hållbar.

Några finansiella detaljer i affären offentliggörs inte.

Emiliano Strauss

Malmöföretaget Sentian AI säljs till gruvjätten Weir. Det är den andra storaffären för Martin Rugfelt, som 2016 sålde AI-bolaget Expertmaker till Ebay.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.