fredag 17 maj 2024

inloggad som

Raset för nyföretagande bromsar

|  

Antalet nystartade företag i Skåne minskade med 13 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det är en mindre dålig siffra än under första halvåret.

IT-företaget Visma Spcs har sammanställt statistik från Bolagsverket och redovisar siffror över antalet nystartade företag över hela landet.

I Skåne föll nyföretagandet med 20 procent under det första halvåret i år. När nu tredje kvartalet summeras var nedgången jämfört med samma period i fjol 13 procent. Det är alltså en nedgång, men lite mindre än under början av året.

Skåne ligger därmed i paritet med Stockholm och Göteborg. Storstadsregionerna ligger alla i mitten av ett spann där de län som gått sämst har nedgångar mellan 20 och 30 procent, vilket även är sämre än första halvåret. Här återfinns främst länen i Norrland.

Län som ligger nära Skåne och har betydligt mindre dåliga siffror är Blekinge som gått från en minskning på 20 procent under första halvåret till endast 3 procent ned under tredje kvartalet. I Kalmar län var siffran oförändrad under tredje kvartalet.

Våra småländska vänner har det dock fortsatt tufft. I Kronobergs län minskade nyföretagandet med 15 procent under det tredje kvartalet.

Rikssnittet för det tredje kvartalet var en nedgång med 13 procent.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Gunnar Wrede

Antalet nystartade företag i Skåne minskade under det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Men inte lika mycket som i början av året.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]