torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Han deppar inte

|  
|  

Skånska Imvi Labs kammade noll i SVT:s Draknästet. Men skam den som ger sig.

I förra veckan sändes Draknästet-avsnittet där skånska Imvi Labs sökte 1,2 miljoner kronor till en värdering på 60 Mkr.

– Det var lite nervöst och spännande, men framför allt roligt att pitcha för drakarna. Vi hade en engagerad dialog kring läsning, dyslexi och samsynsproblem, som de aldrig hade hört talas om. Tyvärr blev det ingen investering där. Men vi har sett ett ökat intresse för både vår träning och oss som bolag sedan programmet sändes, säger Imvi Labs vd Peter Carlsson. 

Bolagets VR-glasögon tränar hjärnan och utvecklades för att åtgärda samsyn, ett ögonmotoriskt problem som bidrar till lässvårigheter. Användaren ska kunna träna upp läshastighet, koncentration och minska ansträngningen på ögonen – bland annat genom att titta på filmer eller Youtube-klipp.

Samsynsproblem beräknas drabba 10 procent av befolkningen, men få känner till problemen förutom optiker och ögonläkare. Det var en stor anledning till att de ansökte till Draknästet. 

– Vi är ett nytt okänt litet startup-bolag som löser ett stort problem, ett okänt folkhälsoproblem. Synlighet och möjligheten att träffa drakar med erfarenhet, nätverk och kapital är värt mycket, säger Peter Carlsson.

Imvi Labs har tidigare tagit in runt 7 Mkr, bland annat från Inriver-medgrundaren Johan Billgren, I Love Lund och Tassaka Invest. Bolaget går nu vidare med sin nya kapitalisering, efter att nekandet från tv-drakarna. 

– Vi räknar med att stänga rundan inom kort. Målet är att skapa 24 månaders runway. Redan under 2024 kan vi nå ett positivt kassaflöde, säger Peter Carlsson som sitter på inkubatorn Minc i Malmö där bolaget deltar i ett Scale up-program och medgrundaren Michael Malmqvist håller till på Hetch i Helsingborg.

Fokus för Imvi Labs ligger på de 10-20 procent som drabbas av allvarliga läsproblem, men enligt grundarna kan de flesta dra nytta av Imvi Labs VR-teknik i form av helt friska personer som läser mycket och vill öka sin läshastighet. 

– Vi har tränat jurister som bevisligen brukar läsa mycket och snabbt med förbättringar på 15-30 procent, säger Peter Carlsson.

Sölve Dahlgren

Fotnot: Nyfiken på Imvi Labs pitch i Draknästet? Se avsnittet på SVT Play.

Imvi Labs kommer snart att dyka upp i Rapidus podd Lejonkulan. Följ oss på Spotify så får du reda på när. 

Skånska Imvi Labs kammade noll i SVT:s Draknästet. Men skam den som ger sig.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.