fredag 26 april 2024

inloggad som

Han deppar inte

|  
|  

Skånska Imvi Labs kammade noll i SVT:s Draknästet. Men skam den som ger sig.

I förra veckan sändes Draknästet-avsnittet där skånska Imvi Labs sökte 1,2 miljoner kronor till en värdering på 60 Mkr.

– Det var lite nervöst och spännande, men framför allt roligt att pitcha för drakarna. Vi hade en engagerad dialog kring läsning, dyslexi och samsynsproblem, som de aldrig hade hört talas om. Tyvärr blev det ingen investering där. Men vi har sett ett ökat intresse för både vår träning och oss som bolag sedan programmet sändes, säger Imvi Labs vd Peter Carlsson. 

Bolagets VR-glasögon tränar hjärnan och utvecklades för att åtgärda samsyn, ett ögonmotoriskt problem som bidrar till lässvårigheter. Användaren ska kunna träna upp läshastighet, koncentration och minska ansträngningen på ögonen – bland annat genom att titta på filmer eller Youtube-klipp.

Samsynsproblem beräknas drabba 10 procent av befolkningen, men få känner till problemen förutom optiker och ögonläkare. Det var en stor anledning till att de ansökte till Draknästet. 

– Vi är ett nytt okänt litet startup-bolag som löser ett stort problem, ett okänt folkhälsoproblem. Synlighet och möjligheten att träffa drakar med erfarenhet, nätverk och kapital är värt mycket, säger Peter Carlsson.

Imvi Labs har tidigare tagit in runt 7 Mkr, bland annat från Inriver-medgrundaren Johan Billgren, I Love Lund och Tassaka Invest. Bolaget går nu vidare med sin nya kapitalisering, efter att nekandet från tv-drakarna. 

– Vi räknar med att stänga rundan inom kort. Målet är att skapa 24 månaders runway. Redan under 2024 kan vi nå ett positivt kassaflöde, säger Peter Carlsson som sitter på inkubatorn Minc i Malmö där bolaget deltar i ett Scale up-program och medgrundaren Michael Malmqvist håller till på Hetch i Helsingborg.

Fokus för Imvi Labs ligger på de 10-20 procent som drabbas av allvarliga läsproblem, men enligt grundarna kan de flesta dra nytta av Imvi Labs VR-teknik i form av helt friska personer som läser mycket och vill öka sin läshastighet. 

– Vi har tränat jurister som bevisligen brukar läsa mycket och snabbt med förbättringar på 15-30 procent, säger Peter Carlsson.

Sölve Dahlgren

Fotnot: Nyfiken på Imvi Labs pitch i Draknästet? Se avsnittet på SVT Play.

Imvi Labs kommer snart att dyka upp i Rapidus podd Lejonkulan. Följ oss på Spotify så får du reda på när. 

Skånska Imvi Labs kammade noll i SVT:s Draknästet. Men skam den som ger sig.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.