måndag 15 juli 2024

inloggad som

Ystads “Almedalen” drar igång

|  ,
|  

Innovationskraft på landsbygden, lösningar på energikrisen, tillväxten i Skåne och hållbara investeringar. Det är några av alla diskussionsämnen på Ystad Summit.

I morgon och på fredag samlas företrädare för politik, näringsliv, föreningar och andra samhällsaktörer för att diskutera och debattera en rad olika skånska samhällsfrågor. Under de två dagarna hålls drygt 60 föredrag och seminarier inom vitt skilda ämnen. Ystad Summit väntas locka ett par tusen besökare och har inspirerats av liknande arrangemang som Almedalsveckan på Gotland och Folkemødet i Danmark. Arrangören beskriver det som en regional demokratifestival.

– Bakgrunden är att vi inte ska behöva åka till Almedalen för att lyfta skånska regionala frågor med regionala företrädare. Vi menar att de frågorna och utmaningarna ska diskuteras på regional nivå. Då har vi större möjlighet att få hit fler regionala företrädare. Dessutom anser vi att det här är mer inkluderande då det är lättare för många intresserade att ta sig hit, säger Ystad Summits vd Bengtåke Wahlberg som driver arrangemanget genom bolaget Y-event.

Första Ystad Summit hölls i maj förra året. Bengtåke Wahlberg beskriver det som en pilot för att kolla idéns förutsättningar. Resultatet föll väl ut och Ystad Summit ska därför arrangeras minst fem år i rad, årets upplaga inräknat. Allmänheten är välkommen och inträdet är gratis.

– Vi vill ge det en längre tid för att utvecklas. Visionen är att det här ska bli som vilken demokratifestival som helst, där vi sätter tiden och platsen men inte själva agendan. Det gör deltagarna, säger Bengtåke Wahlberg.

Martin Linderoth

Ystad vill bli platsen för ett skånskt Almedalen. I morgon drar det igång.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.