torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Acarix siktar högt i USA

|  
|  

Ett i det närmaste utraderat börsvärde har inte fått Malmöbolaget Acarix att ge upp. Bolaget förstärker den amerikanska säljorganisationen.

Acarix når ut till 43 amerikanska delstater i lanseringen av sitt medicintekniska system Cadscor för tidig diagnos av kranskärlssjukdom.

– Vi är i en spännande fas och fokuserar starkt på lanseringen i USA. Vårt mål är att under 2024 ha 3.000 system ute på marknaden och en årsförsäljning på 200 miljoner kronor, säger Helen Ljungdahl Round, vd och koncernchef för Acarix.

Merparten av de 20 anställda är baserade i USA, där egna säljare kompletteras med säljagenter på kommissionsbas.

Bolaget har utvecklat Cadscor, ett akustik- och AI-baserat instrument som lanserades i Europa 2017 och i USA 2020 efter ett FDA-godkännande. CAD i produktnamnet står för Coronary artery disease. Tekniken baseras på forskning vid Aarhus universitet i Danmark. Hittills har 300 system och ett stort antal engångsartiklar sålts. 

Instrument klistras fast på bröstet och en mikrofon registrerar ljudet av blodflödet i kranskärlen. AI-algoritmen i instrumentet beräknar risken för sjukdomen. Resultatet kommer efter tio minuter, vilket kan jämföras med dagens metodik när patienter med bröstsmärtor ofta får vänta mycket längre på resultat från utredningen.

– Vi har en unik ultrakänslig mikrofon som kan lyssna på olika organ i kroppen och vars like inte finns på marknaden, säger Helen Ljungdahl Round och fortsätter:

– Så många som nio av tio som söker vård för bröstsmärtor har inte kranskärlssjukdom. Med vårt system kan 35-40 procent av de sökande uteslutas med mycket hög säkerhet. Ett stort värde med vårt system är också att patienterna mycket snabbt kan få ett lugnande besked. I Sverige kan det ta över åtta månader.

Sedan december i fjol har bolaget i omgångar rest nära 65 miljoner kronor. Pengarna går till att förstärka säljorganisationen i USA. 

Försäljningen under Q1 i år uppgick till nästan 2 miljoner kronor. Aktien handlas på First North. Den noterades år 2017 till 24 kronor och står nu i 60 öre.

Elisabet Ottosson

Ett i det närmaste utraderat börsvärde har inte fått Malmöbolaget Acarix att ge upp.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad