tisdag 26 september 2023

inloggad som

De ska göra skånsk rom

Paret Anders och Cherztin Persåkre bakom det Ystad-baserade företaget Österlenkryddor förvärvar spritproducenten Lundberg Classic och siktar på att lansera äkta skånsk rom i år.

Den kommer att säljas vid sidan om Lundberg Classic Spiced Gold, en smaksatt sprit med rom-karaktär, och två alkoläsk.

– Vi kommer att fortsätta göra Spiced Gold. Lundberg har gjort ett jättejobb med smaken och att etablera varumärket. I sommar lanserar vi en ny alkoläsk, till hösten kommer första batchen av vår riktiga rom på sockerrörsmelass, säger Österlenskryddors vd Anders Persåkre, som äger företaget och kryddgården tillsammans med sin hustru och säljchef Cherztin Persåkre.

Lundberg Classic grundades av glasblåsaren Leif Lundberg. Han hade inspirerats av dokumentärserien Moonshiners, om folk i USA:s sydstater som brygger hembränt och jagas av polisen. Med ett liknande sätt att smaksätta sprit tog han fram sin rom-liknande dryck. Nu tas inventarie, varumärke och lager över av Österlenkryddor, som bland annat säljer kryddblandningar till alkohol.

– Historiskt sett har produktionen av örter och alkohol hängt ihop. Vi har haft det i tanken i många år att göra egen snaps och smaksätta sprit med våra egna örter och kryddor. Nu kom chansen när Lundberg ville sälja hela sitt koncept med alla tillstånd på plats, säger Anders Persåkre.

Österlenkryddors gård ligger i Köpingebro i Ystads kommun. 2021 omsatte bolaget knappt 5 miljoner kronor och enligt Persåkre dippade företaget under förra året på grund av skenande elpriser.

Höganäs Bryggeri har också en rom på marknaden, High Nose Rum. Den är dock importerad från Panama och lagrad på ekfat i Skåne.

Emiliano Strauss

Ystad-baserade Österlenkryddor förvärvar spritproducenten Lundberg Classic och siktar på att lansera sin första riktiga rom i år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad