fredag 3 maj 2024

inloggad som

Croisette blir del av global jätte

|  ,
|  

Den Malmöbaserade fastighetsrådgivaren Croisette, med vd och grundare Per Svensson i spetsen, låter den brittiska konsultfirman Knight Frank köpa in sig med 25 procent. Säljare är K-fastigheters Jacob Karlsson.

Affären innebär att Jacob Karlsson kliver av ägandet i Croisette helt i samband med att Knight Frank köper hans aktier. Utöver detta har Knight Frank förbundit sig att ”ställa tillväxtkapital till förfogande”. Det är oklart exakt vad som menas med detta, om det är lån, aktiekapital eller ett konvertibelt lån. Några summor offentliggörs heller inte.

– Jag kommer fortsatt att vara den största ägaren i Croisette. Men med Knight Frank som har en global representation kan vi fortsätta agera lokalt och samtidigt ta mycket större kunder, som kan behöva rådgivning överallt i världen. Nu ingår vi i ett globalt nätverk, säger Per Svensson.

Per Svensson äger sedan tidigare 50,1 procent i företaget och fastighetsstjärnan Erik Selin äger 24,5 procent. Per Svensson vill inte gå in på hur det blir med ägarandelarna längre fram, när ”tillväxtkapitalet” gissningsvis ska konverteras till aktier. Han gör dock ingen hemlighet av att företaget upplever tuffa tider och att ett större kapitaltillskott är välkomna pengar.

– Siffrorna för 2022 är inte helt klara, men det står klart att vi gjorde förlust samtidigt som vi ökade omsättningen. Vårt förvärv av mäklarfirman Våningen & Villan är vi glada över, men tajmingen av affären har varit jobbig. Dessutom har vi växt genom att öppna nya kontor och anställa i befintliga kontor. Vi har gasat och växt medan marknaden svalnat, säger han.

Hade ni gjort den här affären även om tiderna varit bättre?

– Ja, absolut. Vi har diskuterat med Knight Frank en längre tid. Jag var själv länge skeptis, men efter att ha besökt dem i England blev jag övertygad om att det är rätt väg för oss. Marknaden kommer tillbaka för den som orkar hålla ut under en tuff period.

Croisette har i dag representation i Sverige, Island, Danmark och Finland.

–Norden är vår hemmaplan. Vi skulle gärna vilja öppna kontor i Norge också, säger Per Svensson.

Gunnar Wrede

Den Malmöbaserade fastighetsrådgivaren Croisette, med vd och grundare Per Svensson i spetsen, låter den brittiska konsultfirman Knight Frank köpa in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.